Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
3 d15 Fridericianum Saodat Ismailova Kassel 2022 Foto Nicolas Wefers 005

Bibi Seshanbe

Eye on Art: Bibi Seshanbe

Speciale cinemavertoning van een film die Ismailova als videoinstallatie maakte. Verschillende generaties Oezbeekse vrouwen voeren dagelijkse handelingen uit: zowel rituelen als het huishouden. Je wordt deelgenoot van intieme momenten, waarbij de grens tussen het mystieke en het concrete vervaagt. Ingeleid door onderzoeker en programmeur Marian Cousijn, die Ismailova uitgebreid sprak.

poster Saodat Ismailova  – 18,000 Worlds

Saodat Ismailova maakte de film Bibi Seshanbe (2022) specifiek om te vertonen in de context van een installatie, zoals afgelopen zomer tijdens Documenta 15 in Kassel. Maar speciaal voor Eye on Art heeft Ismailova toestemming gegeven om het werk, dat niet te zien is in de tentoonstelling 18,000 Worlds, in de bioscoopzaal te vertonen.

Bibi Seshanbe Ona, wat letterlijk ‘De Koningin van de Dinsdag’ betekent, is een wijdverbreid zegeningsritueel in Centraal-Azië. Het bevat elementen van animalisme, Zoroastrisme en een oud verhaal dat vergelijkbaar is met Assepoester. Het wordt uitgevoerd in een kleine cirkel vrouwen met het koken van speciaal traditioneel eten, het aansteken van kaarsen en waarzeggerij aan de hand van meel. In Oezbekistan en Tadzjikistan wordt het nog steeds uitgevoerd.

Saodat Ismailova: 'In de film komen drie elementen samen: het sprookje, dat helemaal is nagespeeld; het ritueel, dat een etnografisch document vormt; en het verhaal van een hedendaagse goede fee, of ‘Koningin van de Dinsdag'. Die vond ik in Bibisora Aripova, een arts die een centrum heeft opgezet voor vrouwelijke brandwondenslachtoffers die verstoten zijn door hun familie. Vrouwen die andere vrouwen beschermen komen niet alleen voor in sprookjes.'

Dit programma is onderdeel van 18,000 Worlds. In deze tentoonstelling met installaties en videowerken verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze maakt daarbij gebruik van het persoonlijke en het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio, en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films die Saodat Ismailova heeft uitgekozen. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
3 d15 Fridericianum Saodat Ismailova Kassel 2022 Foto Nicolas Wefers 006
Saodat Ismailova documenta15 Fridericianum 2022 01 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op