Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Billie

Billie

James Erskine / GB, 2019 / 96 min.

Ze was een van de grootste jazz-zangeressen aller tijden. Billie Holiday stierf jong, in 1959, maar is nooit vergeten. Aangrijpende documentaire over een zwarte zangeres in het Amerika van voor de Civil Rights-beweging.

Poster Billie

In 1971 ging journalist Linda Lipnack Kuehl van start met het schrijven van een biografie van Billie Holiday. Het boek zou er nooit komen, wel sprak Lipnack Kuehl tientallen mensen die ‘Lady Day’ van dichtbij meemaakten: rond de tweehonderd opnames werden in het archief aangetroffen.

Regisseur James Erskine boog zich over de nooit gehoorde tapes en maakte van Billie een aangrijpend verhaal over een vrouw die haar eigen pad uithakte en vocht tegen racistische vooroordelen in een door en door racistisch Amerika.

Billie Holiday (1915-1959) werkte met jazzgiganten als Lester Young, Duke Ellington en Benny Goodman en maakte diepe indruk met songs als ‘Lover Man’, ‘Stranger Fruit’ en ‘That Ole Devil Called Love’. Haar leven werd getekend door drank, drugs en vele woelige liefdesaffaires – ze zong erover met breekbare stem, een stem die iedereen in het hart raakte.

Nieuw initiatief

Billie is onderdeel van Pepr, een samenwerking van streamingdienst Picl en distributeur Full Color Entertainment.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul languageThis movie contains scenes of explicit discrimination

Regisseur

James Erskine

Productiejaar

2019

Productieland(en)

GB

Originele titel

Billie

Lengte

96 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Poster billie eye filmmuseum1
still Billie
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op