Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Blowup p137

Blow-Up

Michelangelo Antonioni / GB, IT, 1966

Antonioni‘s visie op het ‘swinging London’ van de jaren zestig. Modefotograaf Thomas (David Hemmings) raakt in de ban van een in een park genomen foto die de sleutel kan zijn tot een moordzaak. Maar: is er wel een lijk, is er wel een dader? Ook met Vanessa Redgrave. Filmprogramma bij de Antonioni-expositie ‘Il maestro del cinema moderno’.

Blowposter

Thomas maakt in een park foto's van een mooie jonge vrouw. Bij ontwikkeling meent hij op een van de opnamen iets te zien dat duidt op een moord – de werkelijkheid blijkt echter even ongrijpbaar als de tennisbal uit de beroemde pantomimische slotscène.Blow-Up is Antonioni”s chirurgisch-koele kijk op de swinging sixties in Londen, waar een generatie naoorlogse twintigers het roer in handen nam. Drugs, vrije liefde, Beatlemania, snel wisselende modes en Pop Art zetten de hedonistische toon van Thomas” leven, maar tot werkelijk contact blijkt hij niet in staat.

Hij is een manipulator wiens camera als schild dient, het leven kan hij slechts waarnemen door het fashionable oog van de high speed fotocamera, waarbij de grens tussen echt en onecht vervaagt. Aan het scenario voor Antonioni”s licht surrealistische vertelling over beeld en werkelijkheid werkte ook de destijds vermaarde Argentijnse schrijver Julio Cortázar mee.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1966

Productieland(en)

GB, IT

Originele titel

Blow-Up

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

Michelangelo Antonioni

Van 12 september 2015 tot en met 17 januari 2016 presenteerde Eye Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno, een tentoonstelling rond een van de grootste filmvernieuwers van de 20e eeuw. De tentoonstelling heeft laten zien hoe Antonioni de filmgrammatica vernieuwde door vanuit het beeld te denken en minder vanuit het verhaal.

Lees meer
campagnebeeld Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno, still uit La notte
Blow up 1966 2
Zabriskie point david hemming
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op