Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Bobi Wine The Peoples President

Bobi Wine: The People’s President

Christopher Sharp, Moses Bwayo / GB, 2022 / 114 min.

Een gooi doen naar het presidentschap is in Oeganda levensgevaarlijk, zelfs als democratisch gekozen parlementslid. De charismatische getto-popster Bobi Wine doet toch een poging, maar wordt op ontluisterende wijze tegengewerkt.

poster IDFA 2022

In Oeganda bestaat de democratie alleen op papier. De huidige president Yoweri Museveni is al sinds 1984 aan de macht en niet van plan op te stappen. Vanuit de Kampalese sloppenwijk Kamwokya komt echter een tegenbeweging op gang, gepersonifieerd door getto-popster Bobi Wine (echte naam Robert Kyagulanyi). Regisseurs Christopher Sharp en Moses Bwayo volgen Wine en zijn vrouw Barbie jarenlang en leggen zo zijn opmars vast. Die begint in 2014 met protestnummers tegen het regime en mondt in 2021 uit in een gooi naar het presidentschap.

In Oeganda heeft verzet tegen het regime een hoge prijs, zelfs als je parlementslid bent. Wine en zijn medestanders worden op alle mogelijke manieren tegengewerkt door de ordetroepen van de president. En als hij tijdens de verkiezingscampagne wordt gearresteerd, breken gewelddadige rellen uit, waarbij tientallen doden vallen.

De makers zitten boven op de actie – en daardoor ook midden in het geweld. Ze scheppen een ontluisterend beeld van de staat van de politiek in Oeganda, waar de zittende president nog nooit zonder conflict heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe leider.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Christopher Sharp, Moses Bwayo

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB

Originele titel

Bobi Wine: Ghetto President

Lengte

114 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op