Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Anselmo (Chick Strand, US/MX 1967)

Chick Strand - Fruits of Love and Labour

Eye on Art: Chick Strand - Fruits of Love and Labour

Pionier Chick Strand vermengde etnografie naadloos met avant-garde esthetiek en dook met haar films diep in de verbeelding van menselijke ervaringen. Haar unieke intieme blik vangt de essentie van onderwerpen door te kijken naar textuur en beweging.

poster Eye on Art: Chick Strand
Chick Strand (1931-2009) was een pionier op het gebied van experimentele etnografie en was wars van versimpelingen en objectivering.

Programma

 • still Fruit Cake Factory (Chick Strand, MX 1986)

  Fake Fruit Factory

  Intieme documentaire over jonge vrouwen die fruit en groenten van papier-maché maken in een kleine fabriek in Mexico. Ze hebben een gringo baas, maar de fabriek is eigendom van zijn Mexicaanse vrouw. De film richt zich op de kleur, de muziek en de roddels die onthullen hoe de jonge vrouwen over mannen denken.

 • still Anselmo (Chick Strand, US/MX 1967)

  Anselmo

  Een experimentele documentaire die een symbolische heropvoering is van een echte gebeurtenis. Strand vroeg een Mexicaanse Indiaanse vriend wat hij het liefst in de wereld zou willen hebben. Zijn antwoord was: "Een dubbele Es-tuba."

 • still Cosas de mi vida (Chick Strand, US/MX 1976)

  Cosas de mi vida

  Meer dan twintig jaar lang documenteerde Strand het leven van haar vriend Anselmo Aguascalientes. Uiteindelijk maakte ze een verbluffende trilogie van films, Anselmo, Cosas de mi vida en Anselmo and the Women, tedere portretten die ook een blik werpen op armoede, vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en het patriarchaat.

 • still Mujer de milfuegos (Chick Strand, US/MX 1976)

  Mujer de Milfuegos

  Een soort ketterse fantasiefilm. Een expressionistisch, surrealistisch portret van een Latijns-Amerikaanse vrouw. Niet zozeer een persoonlijk portret als wel een verbeelding van het bewustzijn van vrouwen op het platteland van landen als Spanje, Griekenland en Mexico; vrouwen die vanaf hun 15e zwart dragen en hun hele leven bezig zijn met bevallen, voedsel bereiden, huishoudelijke bezigheden en werk op de boerderij.

Chick Strand – Fruits of Love and Labour is op 6 februari geprogrammeerd in combinatie met de film El mar la mar. Kaarten zijn los verkrijgbaar.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Productiejaar

2024

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)

Why in Eye

"Ethnografische films kunnen en moeten kunstwerken zijn, symfonieën over het weefsel van een volk, vieringen van de vasthoudendheid en uniciteit van de menselijke geest." (Chick Strand)

still Mujer de milfuegos (Chick Strand, US/MX 1976)
still Anselmo (Chick Strand, US/MX 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op