Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still 6 4

Cinema Concert: HANS DAGELET en YAN: R.I.P.

Foto's HANS & YAN: Sophie van RunMede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)

Hans dagelet en jan van eerd1

Met live muziek van Hans Dagelet: trompet en vocals, Jan van Eerd: electronics en percussie, aangevuld met pianist Xavier Boot.

In aanloop naar de multimedia-voorstelling R.I.P., die in 2021 in première moet gaan in eindregie van Gerardjan Rijnders, maakten Hans Dagelet en Jan van Eerd, in samenwerking met Jan Boiten, een achttal compilatiefilms op basis van de Bits & Pieces-collectie van Eye.

De muzikale basis voor deze montages was de langspeelplaat R.I.P, die hij vorig jaar maakte met Jan van Eerd (oftewel Yan, begeleider en producer van onder andere Wende Snijders).

De LP heeft acht tracks met muziek van Hans Dagelet en Yan op teksten van de Groningse drukker/schilder Hendrik Nicolaas Werkman die de dood als onderwerp hebben zonder dat ook maar één keer het woord 'dood' valt.

fitness en vulkaanuitbarstingen

Hans Dagelet:

“Ik ben met Jan Boiten, scenograaf/filmer, een aantal keren naar het archief van Eye geweest. We hebben daar uit de voorraad Bits & Pieces een aantal filmpjes uitgekozen die werken in combinatie met de muziek. Zwart-wit filmpjes uit de jaren 1900 tot en met 1945. Krankzinnige beelden: parades, kunstzwemmen, afkalvende gletsjers, stratenmakers die met razendsnelle handen stenen plaatsen, mieren in lange rijen, kooplustige massa's, chirurgie, animatiebeelden van sigaren die de sigarendoos inwippen en er weer uitspringen, massale fitness, vulkaanuitbarstingen, locomotieven die bij wijze van proef op elkaar botsen, schoonheidswedstrijden, slomobeelden van ontluikende bloemen en paddestoelen, loopgraven in de Eerste Wereldoorlog, verwoeste steden, en ga zo maar door. De schoonheid van bibberige en gekraste beelden uit het verleden werkt zeer goed in combinatie met de muziek van R.I.P.”

Details

Hans dagelet en jan van eerd2
Still 3 9
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op