Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cinéma Laika (Veljko Vidak, FR/FI 2023)

Cinéma Laika

Veljko Vidak / FR, FI, 2023 / 81 min.

In een Fins stadje bouwt Aki Kaurismäki een eigen bioscoop in een oude gieterij, samen met zijn vriend, de dichter en schrijver Mika Lätti en de lokale bewoners. Het decor van deze Kino Laika: Cadillacs, motorfietsen, rockbars en de ontzagwekkende schoonheid van de natuur.

poster Cinéma Laika (Veljko Vidak, FR/FI 2023)

Aki Kaurismäki bouwt samen met de inwoners van Karkkila met eigen handen een nieuwe bioscoop, met behulp van gerecycled hout en tweedehands meubilair. Karkkila lijkt het laatste eiland van onbedorven onschuld, waar mensen nog tijd hebben om hun paarden te verzorgen, hun Cadillacs te repareren, een filosofische pijp rond een schaakbord te roken of een paar rondjes biljart te spelen bij de jukebox terwijl het koele bier vloeit.

De heerlijk cinefiele documentaire is doordrenkt van de sfeer uit de films van Kaurismäki, alsof de bewoners direct uit een van zijn films zijn gestapt. Ook de documentairemakers werden, na bijna een jaar in dit kleine stadje te hebben gewoond, zelf personages in dit poëtisch tableau van een charmante gemeenschap.

Documentairemaker Veljko Vidak dacht op weg naar Karkkila na over de vraag van André Bazin: 'Wat is cinema?', en verandere deze in 'Wat is een bioscoop en wat kan het mensen bieden?'. Ter plaatse ontdekte hij dat het grote project van Kaurismäki en zijn team de essentie van de bioscoop omvat: als een plek waar de de betovering schuilt in de verandering die het teweeg kan brengen. In handen van de lokale bevolking wordt Kino Laika geleidelijk het nieuwe hart van de stad, die de afgelopen twee eeuwen uitsluitend afhankelijk was van smederijen.

Van Kaurismäki is ook zijn nieuwste film Fallen Leaves te zien.

Reguliere vertoningen

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Veljko Vidak

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR, FI

Originele titel

Cinéma Laika

Lengte

81 min.

Taal

English, Finnish, French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

still Cinéma Laika (Veljko Vidak, FR/FI 2023)
still Cinéma Laika (Veljko Vidak, FR/FI 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op