Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Ciske de rat (Guido Pieters, NL 1984)

Ciske de Rat

Guido Pieters / NL, 1984 / 110 min.

Kaskraker over een aardig Amsterdams schoffie die geregeld overhoop ligt met zijn omgeving. Een onderwijzer probeert hem nog de goede kant op te sturen, maar als Ciske in een vlaag van razernij zijn boosaardige moeder doodsteekt moet hij het tuchthuis in.

poster Ciske de rat (Guido Pieters, NL 1984)

Ciske wordt gezien als een onhandelbaar joch dat alleen maar kattenkwaad uithaalt. Zijn vader is zeeman en ziet hem amper, zijn moeder wil niks van hem weten. Ciske heeft het zijn hart op de juiste plek en probeert toch wat van zijn leven te maken in het Amsterdam van de jaren 30. Meester Bruis krijgt het voor elkaar om het vertrouwen van Ciske te winnen en even lijkt het alsof hij op het goede pad is beland. Totdat de moeder van Ciske zijn lievelingsboek verscheurt en Ciske haar in een woede-uitbarsting neersteekt.

De verfilming van het gelijknamige boek van Piet Bakker trok destijds meer dan twee miljoen bioscoopbezoekers en betekende de doorbraak van Danny de Munk, mede dankzij zijn hartverscheurende evergreen 'Ik voel me zo verdomd alleen'. Het camerawerk is van Frans Bromet, de overige rollen worden gespeeld door de bekendste acteurs uit die tijd, zoals Willeke van Ammelrooy, Peter Faber, Rijk de Gooyer, Willem Nijholt, Herman van Veen en Linda van Dyck.

Openluchtvoorstelling

In de buitenlucht bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films waarin de stad van grote invloed is op de personages. In Ciske de rat is het Amsterdam in de crisisjaren een personage op zich. De makers namen de film op in de Czaar Peterbuurt omdat daar relatief gemakkelijk een jaren-dertig-sfeer kon worden opgeroepen.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Guido Pieters

Productiejaar

1984

Productieland(en)

NL

Originele titel

Ciske de Rat

Lengte

110 min.

Taal

zonder

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Sunsets

Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan, want ook dit jaar zijn er weer openluchtvoorstellingen in het park bij het Eye-museumgebouw. Bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films waarin de stad een personage op zich is.

Lees meer
campagnebeeld Sunsets
still Ciske de rat (Guido Pieters, NL 1984)
still Ciske de rat (Guido Pieters, NL 1984)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op