Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still De avonden (Rudolf van den Berg, NL 1989)

De avonden

Rudolf van den Berg / NL, 1989 / 119 min.

In het 100ste geboortejaar van Gerard Reve is De avonden te zien, Rudolf van den Bergs eigenwijze verfilming van Reve's tragikomische meesterwerk. De avonden won in 1990 twee Gouden Kalveren voor Beste Speelfilm en Beste Acteur (Thom Hoffman).

poster De avonden (Rudolf van den Berg, NL 1989)

Rudolf van den Berg maakte geen letterlijke verfilming van de beroemde debuutroman van Gerard Reve, over angry young man Frits Egters die vlak na de oorlog vastgeklemd zit in de benauwenissen van het gezin. Frits denkt dat er meer uit het leven te halen is – hij weet alleen niet waar.

Van den Bergs eigenzinnige verfilming – hij gooide zelf de chronologie om – gaf aanleiding tot vele klassieke 'het boek is beter dan de film'-discussies. De regisseur zei daarover in een interview met Bzzlletin: "Veel mensen zien [het boek] De avonden als een tijdsdocument of het portret van een generatie – daar zou ik geen film op kunnen baseren. Ik beschouw het boek als een poging om de menselijke natuur te doorschouwen, het boek beschrijft een wijze van de wereld beleven door een jongen die Frits van Egters heet, toevallig in Amsterdam woont, in een bepaald milieu, met zulke ouders en die vrienden."

"Ik zie het boek ook niet als ‘een naoorlogse schreeuw om liefde’. Ik was gefascineerd door dat individu, dat worstelt met hele fundamentele adolescentie-vragen, mensen-vragen, problemen die in feite van alle tijden zijn."

Met Thom Hoffman, Rijk de Gooyer, Viviane de Muynck, Sylvia de Leur, Leen Jongewaard, Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat. De voorstellingen van De avonden zijn op 14 en 22 december, die laatste dag is tevens de datum waarop het boek De avonden opent.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Rudolf van den Berg

Productiejaar

1989

Productieland(en)

NL

Originele titel

De avonden

Lengte

119 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still De avonden (Rudolf van den Berg, NL 1989)
still De avonden (Rudolf van den Berg, NL 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op