Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still De Humani Corporis Fabrica

De Humani Corporis Fabrica

Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor / FR, US, CH, 2022 / 115 min.

In navolging van Vesalius, die vijf eeuwen geleden als eerste het menselijk lichaam in kaart bracht, duikt deze zintuiglijke film letterlijk in mannen- en vrouwenlijven tijdens operaties aan diverse lichaamsdelen. Intimiteit op microscopisch niveau.

poster IDFA 2022

In 1543 bracht de Zuid-Nederlandse arts en anatoom Andreas Vesalius voor het eerst het menselijk lichaam in kaart in zijn zeven boeken tellende De humani corporis fabrica. De antropologen-filmmakers Lucien Castaing-Taylor en Verena Paravel treden in zijn voetsporen. De twee zijn verbonden aan het gerenommeerde Harvard Sensory Ethnography Lab en maakten eerder overdonderend zintuiglijke documentaires als Leviathan (over de zeevisserij) en Caniba (over een Japanse kannibaal). Ook hun nieuwste film levert weer een zeer fysieke kijkervaring op.

Boven de operatietafels voeren artsen en verpleegkundigen kleine en grote gesprekken, over witte bloedlichaampjes, werkdruk en weekendplannen. Intussen duikt de camera vanuit diverse ingangen het lichaam van hun patiënten in. Die beelden worden afgewisseld met beelden van een ander soort ingewanden: de gangen en tunnels van de vijf ziekenhuizen in Parijs waar de documentaire is opgenomen. Horror en humor vermengen zich in deze anatomieles met intimiteit op microscopisch niveau.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR, US, CH

Lengte

115 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op