Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Highroadtochina 2

De keuze van Koolhoven: Night of the Indiana Jones Rip-Offs

‘Nazis, I hate these guys’, is een van de gevleugelde uitspraken van de archeoloog slash avonturier Indiana Jones. Gewapend met zweep en pistool tackelt de kenner van de oudheid giftige slangen, vervloekte mummies, nazi’s, waanzinnige sekteleiders en ander gespuis. Onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven buigt zich in De Keuze van Koolhoven over het fenomeen van de Indiana Jones-rip-offs.

poster De Keuze van Koolhoven

Martin Koolhoven:

“Raiders of the Lost Ark (het eerste Indy-avontuur) was natuurlijk zelf ook afgeleid van de aloude Hollywood avonturenfilms en -serials. Het was echter zo”n groot succes dat het een herintroductie van het high adventure-genre betekende.

Hollywood zelf maakte een aantal geslaagde en minder geslaagde broertjes (de meest succesvolle was het uitstekende Romancing the Stone, dat zelfs een vervolg kreeg), maar overal in de wereld doken Indy-klonen op, met name vanuit de Filipijnen en Italië. Deze waren niet allemaal geslaagd te noemen. Vanavond bekijken we trailers en scènes van wisselend allooi, gevolgd door de meest onderschatte Indy rip-off.'

High Road to China (Brian G. Hutton, US 1983)

Tom Selleck (Magnum, P.I, 3 Men and a Baby) is de aan lager wal geraakte Patrick O”Malley, voormalig vliegerheld uit WOI. Wanneer de steenrijke Eve O”Malley benadert om haar van Istanbul naar China te vliegen om haar verdwenen vader te vinden, begint het avonturiersbloed te bruisen. Vele actiescènes later wordt de vader –een industrieel – gevonden in een dorpje waar hij lokale rebellen steunt.

Componist John Barry (Body Heat, Out of Africa) ondersteunde de rip-off met een opwindende score.

Details

Highroadtochina 3
Highroadtochina 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op