Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mantel der liefde3

De mantel der liefde

Adriaan Ditvoorst / NL, 1978 / 3 min.

Deze maand besteedt Film NL, het maandelijkse programma over Nederlandse film,  aandacht aan de getalenteerde, vroeg overleden regisseur Adriaan Ditvoorst (1940-1987). Voor De mantel der liefde, een zwartgallig-grappige aanval op tweeduizend jaar christendom, wist hij onder meer Willeke van Ammelrooy, Joost Prinsen en Jules Croiset te strikken.

Mantel der liefde

Niemand minder dan Joost 'Met het mes op tafel' Prinsen speelt de Christusfiguur in deze verzameling van tien absurdistische sketches waarin de Hollandse burgerman, de clerus en het geloof op de korrel worden genomen. De regisseur laat Mozes en Jezus een onderzoek doen naar wat er van de Tien Geboden terecht is gekomen, de resultaten stemmen niet optimistisch…

De mantel der liefde was de een na laatste speelfilm van Ditvoorst, wiens eindexamenfilm Ik kom wat later naar Madras (1965) en de W.F. Hermans-verfilming Paranoia (1967) internationaal de aandacht hadden getrokken, onder anderen van Bernardo Bertolucci en Jean-Luc Godard. Geen van zijn films zou Ditvoorst het verlangde succes brengen; na De witte waan – over een dominante moeder en haar heroïne gebruikende zoon (Thom Hoffman) – besloot de regisseur uit het leven te stappen.

ONDERSTAANDE INFORMATIE MOET OP EEN ANDERE PLEK

Vertoning bij de publicatie van Humour and Irony in Dutch Post-War Fiction Film van filmwetenschapper Peter Verstraten (Universiteit Leiden), die ook een korte inleiding verzorgt. Zijn boek verschijnt in de Framing Film-serie van Amsterdam University Press. Om 19.00 is ook De domeinen Ditvoorst van regisseur Thom Hoffman te zien.

Wil je beide films zien, koop dan aan de kassa een double-bill kaartje voor 16 euro.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Adriaan Ditvoorst

Productiejaar

1978

Productieland(en)

NL

Originele titel

De mantel der liefde

Lengte

3 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op