Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld De Films van Kieslowski

Dekalog 5 + 6

Krzysztof Kieślowski: Dekalog 5 + 6

Vijfde en zesde deel van Kieslowski’s monumentale tv-serieDekalog, over de tien geboden. In de vijfde aflevering wordt een taxichauffeur vermoord, de zesde aflevering verkent het verschil tussen liefde en seks, tussen samen zijn en eenzaam zijn.

poster De Films van Kieslowski
In alle afleveringen van deDekalog-serie raken de personages door het toeval verzeild in omstandigheden die hen gegijzeld houden. Hun levens zijn bleek – de tien afleveringen zijn gesitueerd in het grauwe beton van een typisch Poolse buitenwijk –, hun toekomst ook: hogere machten lijken hen in de greep te houden, een ethisch besef is slechts op de achtergrond aanwezig.

Kieslowski vertoonde de serie in z’n geheel op het filmfestival van Venetië (1989). Een ongelooflijke prestatie, zeker in de roerige tijd volgend op de val van de Muur, toen de communistische machthebbers gedwongen werden vrije verkiezingen toe te staan.

Programma

 • Dekalog 5

  Lanterfanter Jacek overtreedt het vijfde gebod – Gij zult niet doden – en vermoordt een taxichauffeur. Is Jaceks terdoodveroordeling even zinloos als de moord? is de vraag die Kieslowski opwerpt.

  Jacek, een jonge Pool in Warschau, houdt een taxi aan en stapt in. Dan, zonder enige reden, doodt hij even later Waldemar, de chauffeur. Wat Jacek beweegt is niet duidelijk, het is zelfs de vraag of er überhaupt een motivatie is. Door de rechtbank wordt Jacek ter dood veroordeeld; de idealistische advocaat Piotr verdedigt Jacek en stelt de vraag: is het ombrengen van de jonge dader niet even zinloos als de moord op de taxichauffeur?

 • Dekalog 6

  Wat als een 19-jarige, tamelijk sensitieve postbeambte een hevige liefde opvat voor zijn verleidelijke overbuurvrouw, een promiscue dertiger? Tomek houdt alle bewegingen van Magda in de gaten; hij schaft een telescoop aan en ziet vanachter zijn raam hoe Magda er een bonte reeks minnaars op nahoudt met wie ze vluchtige verhoudingen heeft.

  Het blijft niet bij bespieden: Tomek vertoont het licht manische gedrag van een stalker. Als Magda in de gaten heeft dat Tomek haar overbuurman is doet ze iets onverwachts: ze besluit de onervaren 19-jarige te verleiden, om hem te laten zien dat ‘liefde’ een illusie is. Tomek vat het niet goed op, zachtjes uitgedrukt...

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieślowski

Productiejaar

1988

Lengte

115 min.

Productieland(en)

PL

Taal

Pools

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op