Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, US 1995)

Devil in a Blue Dress

Carl Franklin / US, 1995 / 102 min.

Denzel Washington is privédetective Easy Rawlins in het Los Angeles van de late jaren veertig. Zijn opdracht: vindt Daphne Moret, de ondergedoken minnares van de burgemeesterskandidaat. Sfeervolle neo-noir is gesitueerd in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van een gesegregeerd LA.

poster Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, US 1995)
Niets heeft Easy Rawlins gemeen met de doorsnee hardboiled privédetective. Maar als hij ontslagen wordt in de vliegtuigfabriek en evengoed zijn hypotheek moet betalen, zijn de opties beperkt. Een mysterieuze man benadert Rawlins met een niet te weigeren aanbod: 100 dollar om de verdwenen Daphne Monet (Jennifer Beals) op te sporen; Monet zou zijn ondergedoken in het zwarte uitgaansgebied van LA.

Plichtsgetrouw zet Rawlins zich aan zijn taak; gaandeweg belandt hij in een schemerwereld van schimmige politieke deals, harde misdaad en algehele morele corruptie. Iedereen is iedereen iets schuldig, rondom de aanstaande burgemeestersverkiezingen staan de doofpotten gereed en nemen de raciale spanningen toe.

Carl Franklin (High Crimes, House of Cards) maakte een stijlvolle neo-noir die de typische noir-storyline – eenzame detective hakt zich een weg door de urban jungle – eer aandoet. Maar Devil in a Blue Dress is ook een tekening van het gesegregeerde zwarte deel van Los Angeles voordat de Civil Rights Act van kracht werd.

Vertoning op 35mm (uit de collectie van Eye).

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Carl Franklin

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US

Originele titel

Devil in a Blue Dress

Lengte

102 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, US 1995)
still Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, US 1995)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op