Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Equalizer (Antoine Fuqua, US 2014)

The Equalizer

Antoine Fuqua / US, 2014 / 132 min.

In deze volbloed actiethriller heeft Robert McCall (Denzel Washington) alle schepen achter zich verbrand. Hij heeft zelfs zijn eigen dood in scène gezet om zijn oude leven als undercoveragent achter zich te laten. Een gewelddadig incident met een prostituee laat hem zijn oude vak als Equalizer weer oppakken.

poster The Equalizer (Antoine Fuqua, US 2014)

Ex-undercoveragent Robert McCall leidt nu een bescheiden bestaan als werknemer in een ijzerhandel in Boston. McCall wordt uit zijn rustige leventje opgeschrikt als hij ziet hoe de jonge prostituee Teri bedreigd wordt door een ultragewelddadige Russische gangster. McCall kan het niet aanzien en besluit zijn vroegere beroep weer op te pakken. Als The Equalizer was het zijn taak om de hulpelozen en eenzamen in de samenleving te helpen en om onrecht en geweld tegen te gaan.

Het geweld in deze volbloed actiethriller (met bijrollen voor een kurkentrekker en een drilboor) bevat allerlei knipogen naar de hoogtijdagen van de wraakfilms in de jaren 70 en 80. Tegelijkertijd is het door de Koude Oorlog elementen - met onder andere een oligarch die luistert naar de naam Vladimir Pushkin - nu een onverwacht actuele film.

De immer coole Washington krijgt in de tussentijd alle ruimte om zijn personage heerlijk stoïcijns uit te werken. Actiespecialist Antoine Fuqua baseerde The Equalizer deels op de gelijknamige televisieserie uit de late jaren 80 en reeg er samen met Washington nog twee vervolgen achteraan (deel 3 wordt volgend jaar verwacht). Fuqua werkte eerder al succesvol samen met Washington in Training Day.

Filmwetenschapper Dan Hassler-Forest kijkt in zijn inleidingen bij Crimson Tide en The Equalizer op 19 augustus naar de bepalende rol die ras altijd in Hollywood heeft gespeeld, en hoe we die spanning terugzien in deze twee films.

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains foul languageThis movie contains scenes of violencePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Antoine Fuqua

Productiejaar

2014

Productieland(en)

US

Originele titel

The Equalizer

Lengte

132 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still The Equalizer (Antoine Fuqua, US 2014)
still The Equalizer (Antoine Fuqua, US 2014)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op