Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Fire Within: Requiem for Katia and Maurice Krafft (Werner Herzog, GB/US/CH/FR 2022)

Dirty Resilience

Terra Incognita: Dirty Resilience

Een verkenning van waar vulkanen, kunst en menselijke ambitie elkaar raken, door de ontmanteling van mannelijke landschapskunst door de Feminist Land Art Retreat en de odyssee van Werner Herzog naar de gevaarlijke jacht op het verbodene.

poster PvdT Aileen Ye – Terra Incognita
De keuze om deze twee vulkanische films naast elkaar te plaatsen lijkt misschien binair, maar in plaats daarvan is deze combinatie bedoeld om een discussie op gang te brengen over de aantrekkingskracht van de natuur en de lens van entertainment waardoor we er vaak naar kijken, ondanks wat het ons kan kosten (d.w.z. de dood). Deze films nodigen ons uit om de percepties van geweld en natuurverschijnselen te heroverwegen, en hoe maatschappelijke constructies onze reacties op de wereld om ons heen vormgeven.

Programma

 • poster Heavy Flow (Feminist Land Art Retreat, DE 2015)

  Heavy Flow (Feminist Land Art Retreat, DE 2015, 14’)

  Heavy Flow brengt de relatie tussen het lichaam en de natuur in dialoog met de taal van kapitalistisch ondernemerschap door er een vertelling in zelfhulpstijl aan toe te voegen, waarbij de luisteraar wordt geïnstrueerd hoe hij een succesvolle portretfoto kan maken. De film bekritiseert zowel de historische mannelijkheid van de landschapskunst als de daaropvolgende feministische reacties daarop, door op ironische wijze een beroep te doen op essentialistische verbanden tussen vrouwen en de natuur, waarbij stromende lava specifiek in verband wordt gebracht met menstruatiebloed.

  De film opent met de krachtige zin “Create an image” en biedt ironisch de suggestie dat de binaire stijlfiguren van het tweede golffeminisme verpakt en gemodificeerd zijn geworden voor de huidige markt. (bron: Barbican Centre)

 • poster The Fire Within: A Requiem for Katia & Maurice Krafft (Werner Herzog, FR/GB/CH 2022)

  The Fire Within: Requiem for Katia and Maurice Krafft (Werner Herzog, GB/US/CH/FR 2022, 84’)

  Op 3 juni 1991 daalde in Kyushu, Japan, een tsunami van as en gesteente neer met een snelheid van meer dan 160 kilometer per uur vanaf de top van de Unzen-berg en verteerde alles op zijn pad.

  Drieënveertig mensen kwamen om, onder wie journalisten en lokale brandweer- en reddingsteams. Ook Maurice en Katia Krafft kwamen om, de legendarische Franse vulkanologen die vulkanen filmden en hun leven riskeerden om de meest spectaculaire uitbarstingen van de 20e eeuw vast te leggen.

  De Kraffts lieten een archief na van ruim 200 uur aan beeldmateriaal, ongekend in zijn spectaculaire en hypnotiserende schoonheid. Werner Herzog, die toegang had tot het hele archief, maakte een film die niet in een hokje te plaatsen is. Het is geen biografie. Het is een filmisch requiem.

De films in dit programma zijn Engels gesproken of ondertiteld.

Details

Productiejaar

2024

Lengte

108 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Programmeurs van de Toekomst 2024

Drie nieuwe Programmeurs van de Toekomst presenteren in juli hun filmprogramma's in Eye Filmmuseum. Met films tegen de wanhoop, een kleurrijke trip door de menselijke psyche via animatiefilms, en cinema die je zintuigen op scherp stelt.

Lees meer
campagnebeeld Programmeurs van de Toekomst 2024
still Heavy Flow (Feminist Land Art Retreat, DE 2015)
still The Fire Within: Requiem for Katia and Maurice Krafft (Werner Herzog, GB/US/CH/FR 2022)
still Annea Lockwood: A Film About Listening (Sam Green, US 2021)

Eye Film Player

Programmeur van de Toekomst Aileen Ye selecteerde zeven films om thuis te kijken: luisteren naar de wind, een berg die zich herinnert, lava als bloed in het landschap. Verschillende films zijn gratis te bekijken.

Bezoek de Eye Film Player

Mede mogelijk gemaakt door

logo Fonds 21
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op