Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Dry Ground Burning

Dry Ground Burning

Adirley Queirós, Joana Pimenta / BR, PT, 2022 / 153 min.

Olie is opstand in deze uitgestrekte favela bij Brasilia. Zelfverzekerde vrouwen tappen het illegaal af en verkopen benzine via een motorbende. Dat is het hart van dit breed uitwaaierende panorama van een Brazilië dat we weinig zien.

poster IDFA 2022

Er is vuur, er is olie, er is politiek, er is geloof. Zelfverzekerd rijdt Andreia voorop met een ruige motorbende door de favela Sol Nascente, de grote sloppenwijk aan de rand van Brasilia. Ze hoort bij de Gasolineiras de Kebradas: een groep vrouwen aangevoerd door Chitara, die het heft in eigen hand nemen door illegaal afgetapte olie te raffineren in een eigen installatie. Gewapend houden ze de wacht.

Chitara’s zus Léa vertelt hoe ze zich bij hen aansloot toen ze vrijkwam uit de gevangenis. Het is een van de weinige momenten waarop iemand zich tot de camera richt. In Dry Ground Burning werkt Adirley Queirós, die met vrijmoedigheid en engagement in de voorhoede van de onafhankelijke Braziliaanse cinema staat, samen met coregisseur een cameravrouw Joana Pimenta. Zij vangt de gebeurtenissen veelal in kalme beelden met grote dramatische kracht, waarbij realiteit en enscenering in elkaar overvloeien. De vrouwen spelen versies van zichzelf in dit brede panorama vol energie. Van Andreia’s politieke strijd tot persoonlijke herinneringen, muziek en zang. Deze onderdompeling in het echte Brazilië werd bekroond op onder andere Cinéma du Réel.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Adirley Queirós, Joana Pimenta

Productiejaar

2022

Productieland(en)

BR, PT

Lengte

153 min.

Taal

Portuguese

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op