Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Fo0061651 1

Een avond met Frans Weisz: filmen in de jaren 70

Hans Beerekamp (NRC Handelsblad) spreekt met Frans Weisz over diens doorbraak naar het grote publiek in de jaren 70 en zijn samenwerking met producent Rob du Mée en acteur Rijk de Gooyer. Een groot interview met de maestro over films als De inbreker (1972), Naakt over de schutting (1973) en Rooie Sien (1975), maar ook over zijn reclamewerk.

Spetters b1 eye 2012 0

Het interview wordt gelardeerd met fragmenten uit Rooie Sien, een commercial op 35mm en niet eerder vertoonde werkopnames uit Naakt over de schutting. Aansluitend is De inbreker (1972) te zien. Frans Weisz kon zich vooraf niet voorstellen dat hij ooit met iemand als Rijk de Gooyer een film zou maken. De twee mannen waren elkanders absolute tegenpool. Weisz de timide intellectueel, De Gooyer de branie-achtige avonturier die wel een stevige borrel lustte. Toch verliep de samenwerking gesmeerd en het tweetal zou later nog meer films samen maken, waaronder Naakt over de schutting en Hoogste tijd.

Als Glimmie speelt De Gooyer een stijlvolle meesterinbreker met het hart op de juiste plaats. Samen met zijn maat de Bonk (een rol van vechtsporter Jon Bluming), een goeiige krachtpatser, komt hij in de problemen wanneer ze een ongewone klus aannemen van een louche type. Maar de plot doet er in feite niet toe. Het was de couleur locale van de Amsterdamse wallen en de combinatie van seks en misdaad die toen de pijlers vormden van een succesvolle Nederlandse film.

Willeke van Ammelrooy heeft een kleine, haar op het lijf geschreven rolletje als stripteasedanseres. Veel lof was er voor debutante Jennifer Willems. Maar De inbreker betekende vooral de definitieve doorbraak van Rijk de Gooyer als filmacteur. Frans Weisz was vol lof: "Het was eigenlijk de eerste keer dat een Nederlandse acteur de film maakte."

Vertoning op 35mm (restauratie EYE)

Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz” nieuwste film Het leven is vurrukkulluk ruimt EYE de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Frans Weisz

Bij de première van Frans Weisz’ nieuwste film Het leven is vurrukkulluk, naar de sprankelende roman van Remco Campert, ruimt Eye de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar. Bij veel voorstellingen is Frans Weisz samen met acteurs en crew aanwezig.

Lees meer
campagnebeeld Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk (still Het gangstermeisje)
Fo0061652 0
Fo0061653 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op