Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Een ochtend van zes weken

Een ochtend van zes weken

Nikolai van der Heyde / NL, 1966 / 81 min.

Een autocoureur en een fotomodel beginnen een tot mislukken gedoemde relatie. Met zijn sterk visuele debuutfilm gooide regisseur Nikokai van der Heyde hoge ogen.

Poster A Season of Classic Films Een ochtend van zes weken

Autocoureur Jimmy ontmoet op het circuit van Zandvoort het Parijse fotomodel Annette. In de beste traditie van de nouvelle vague blijken de twee niet in staat hun gevoelens van liefde te bestendigen in een bevredigende relatie: Jimmy verliest niet alleen zijn geliefde, maar ook zijn zelfvertrouwen. Hem rest niets anders dan zijn carrière als autocoureur op te geven.

Regisseur Nikokai van der Heyde was generatiegenoot van mede-Filmacademieleerlingen en mede-Skoop-redacteuren Pim de la Parra, Wim Verstappen en Gied Jaspars. Bijna alle recensies van zijn debuut waren positief. Van der Heyde werd binnengehaald als een 'oorspronkelijk filmmaker' die het had aangedurfd om de relatie tussen een man en een vrouw serieus te ontleden.

Filmjournalist Jan Blokker prees Van der Heyde als de man die 'de toekomst van het Nederlandse filmen' mede zou bepalen. Later werd het toenmalig talent verguisd om producties als De dwaze lotgevallen van Sherlock Jones en Nitwits.

A Season of Classic Films

Een ochtend van zes weken wordt vertoond in het kader van A Season of Classic Films. Hiermee wordt via een reeks gratis filmvertoningen door heel Europa het werk van Europese nationale en regionale filmarchieven onder de aandacht gebracht. Het Season of Classic Films-initiatief wordt gecördineerd door de Association des Cinémathèques Européennes (ACE).

Inleiding door Eye-curator Nederlandse film Rommy Albers.

Details

Regisseur

Nikolai van der Heyde

Productiejaar

1966

Productieland(en)

NL

Originele titel

Een ochtend van zes weken

Lengte

81 min.

Taal

Dutch, French, English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

A Season of Classic Films

In de serie A Season of Classic Films vertoont Eye Een ochtend van zes weken (1966), de Nederlandse nouvelle vague-klassieker van Nikolai van der Heyde.

Lees meer
still Een ochtend van zes weken
still Een ochtend van zes weken
still Een ochtend van zes weken
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op