Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.

Electric Mother: the More-than-human in Eye's Collection and Beyond

Kunstenaar en filmmaker Janis Rafa selecteert videokunst en filmfragmenten die een alternatief bieden op de antropocentrische blik. Van stille films uit de Eye-collectie, begeleid door live muziek door Nora Mulder, tot scènes uit hedendaagse films en videowerk van bevriende kunstenaars.

poster Electric Mother: The More-Than-Human in Eye's Collection and Beyond (Janis Rafa)

In het werk vanJanis Rafa, aan wie Eye een tentoonstelling wijdt, spelen dieren een belangrijke rol. Als sinds de vroegste dagen van cinema vormen dieren een populair onderwerp. Samen met Rafa maakte curator Marian Cousijn een selectie uit Eye’s collectie vroege stille films. Bijzonder zijn onder meer beelden van de vroege bio-industrie in Nederland en toenmalige gekoloniseerde gebieden. De films worden begeleid door pianist Nora Mulder. Ze brengt een compositie ten gehore gebaseerd op het werk van Olivier Messiaen, bekend om zijn fascinatie met vogelzang.

Daarnaast selecteerde Rafa scenes uit de films Cow (Andrea Arnold, 2022) en High Life (Claire Denis, 2018), en haar eigen werk The fear of leaving the animal forever forgotten under the ground (2021). Ten slotte worden twee nieuwe videowerken vertoond: Dan Walwin & Rubén Grilo's Pure Blush (2023), en A set distance for competition (2023) van Elia Kalogianni, die hiervoor materiaal uit Eye’s collectie gebruikte.

Janis Rafa is aanwezig voor een Q&A. Daphne Vitali, curator van EMST met wie Janis veel samenwerkt, neemt deel aan het nagesprek.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Moderator

Marian Cousijn

Taal

Engels

Onderdeel van

Janis Rafa

Eye Filmmuseum presenteert dit najaar een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities. Janis Rafa’s verhalen handelen niet alleen over menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen; ze leggen ook nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het menselijk onvermogen samen te leven.

Lees meer
campagnebeeld Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.
Paulus Potter Punishment of a Hunter

Online Magazine

Clemens Driessen, als filosoof en cultureel geograaf verbonden aan Wageningen Universiteit, onderzoekt in ons Online Magazine de plaats van dieren in onze meer dan menselijke cultuur. Hier beschrijft hij de manier waarop Janis Rafa dieren portretteert in de traditie van Paulus Potter: in de scenes die ze creëert zijn dieren de belangrijkste karakters die onze hedendaagse landschappen tot leven wekken.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op