Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Eskape

Eskape

Neary Adeline Hay / FR, 2021 / 70 min.

Dertig jaar na hun vlucht voor de Rode Khmer hoopt filmmaker Neary Adeline Hay dat haar moeder haar zwijgen doorbreekt. Vanuit Frankrijk volgt ze het spoor terug, in deze zeer persoonlijke, elegant geschoten reis door hun herinneringen.

poster IDFA 2021

De Heuvel des Doods werd het genoemd, het vluchtelingenkamp Khao-I-Dang op de grens van Cambodja en Thailand. Honderdduizenden mensen op de vlucht voor hongersnood of een gewisse dood onder de Rode Khmer kwamen er uitgeput aan. Onder hen een moeder en haar baby, die naderhand in Frankrijk een onderkomen vonden.

Dertig jaar later volgt de dochter – filmmaker Neary Adeline Hay – het spoor terug in deze zeer persoonlijke, elegant geschoten reis door hun verleden. Ze hoopt daarover iets meer te horen van haar moeder, die al die jaren heeft gezwegen. Pas als zij de vrouw ontmoet die haar destijds aan de Franse kust opving, komen de verhalen op gang. Hoe zij met haar baby vluchtte door de jungle, de baby onder de slaapmiddelen zodat ze niet zou huilen. Hoe ze ontsnapten aan gevangenschap, aan de dood. Meerdere malen kreeg ze te horen dat ze haar dochter achter moest laten om haar overlevingskansen te vergroten. “Nooit zonder mijn dochter”, zegt ze nog altijd fel.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Neary Adeline Hay

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR

Lengte

70 min.

Taal

Thai, French

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op