Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Lisandro Alonso / AR, FR, PT, NL, MX, 2023 / 147 min.

In Eureka werkt regisseur Lisandro Alonso, na Jauja (2014), voor de tweede maal samen met acteur Viggo Mortensen. De laatste bracht Alonso in contact met de bewoners van het Pineridge-reservaat in South-Dakota, waar een groot deel van de film werd opgenomen.

poster Eureka (Lisandro Alonso, AR/FR/PT/NL 2023)

Een archetypische cowboy (Mortensen) sjokt een archetypisch westernstadje binnen op een archetypische wraakmissie. Wacht, het is 'maar' een film in de film die de kijker vervolgens naar een hedendaags Native-American reservaat transporteert waar de inheemse politieagente Aliana met de uitwassen – geweld, openbare dronkenschap – van de uitzichtloze armoede wordt geconfronteerd.

Aliana's nichtje Sadie ziet maar één uitweg uit de misère; een toverdrankje van haar grootvader dat nieuwe dimensies opent. Waarna de handeling zich verplaatst naar het Braziliaanse regenwoud anno 1974, waar de bevolking het al niet veel beter vergaat dan in de VS, in welk tijdperk ook.

Een film die op papier een overdaad aan plot lijkt te bevatten, openbaart zich in de praktijk als een dromerig meanderende bespiegeling over de 'ander' die zich in het beste geval tegen onwetendheid en in het slechtste tegen vijandigheid moet verweren. De Argentijn Alonso schept zijn eigen magisch-realistische werkelijkheid, met een beschouwende rol voor een Jabiru-ooievaar. Een imponerend, sierlijk schepsel, dat met zijn grijszwarte hals en dito bek voor een wonderbaarlijk schouwspel zorgt.

Nieuwe Argentijnse cinema

Lisandro Alonso wordt door Eye al vanaf zijn allereerste film, La libertad (2001), gevolgd. Sinds dat debuut is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de nieuwe Argentijnse cinema. Eureka is zijn zesde, nauwelijks te classificeren film. Filmfestival Gent omschreef de film mooi: 'Alsof John Ford, David Lynch en Apichatpong Weerasethakul samen een film draaiden en Lisandro Alonso er dan mee aan de haal ging.' Alonso combineert zijn unieke visie met poëzie en filosofie in een film waarin niet-professionele acteurs optreden naast beroemdheden als Viggo Mortensen, Chiara Mastroianni en Maria Medeiros. Eureka ging in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes.

Creative producer is de Nederlandse producent Ilse Hughan, die al meer dan twintig jaar films maakt met Alonso, van Los muertos tot en met Eureka, en nu samen met hem aan La libertad dos werkt.

Te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Lisandro Alonso

Productiejaar

2023

Productieland(en)

AR, FR, PT, NL, MX

Originele titel

Eureka

Lengte

147 min.

Taal

Engels, Portugees

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Eureka (Lisandro Alonso, AR/FR/PT/NL 2023)
still Eureka (Lisandro Alonso, AR/FR/PT/NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op