Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Everything Will Be OK

Everything Will Be OK

Rithy Panh / FR, KH, 2022 / 98 min.

Dystopisch visioen van Rithy Panh à la Animal Farm en Planet of the Apes. Geïnspireerd door twintigste-eeuwse dictators en gruwelen uit de bio-industrie voeren dieren een totalitair bewind over mensen – verbeeld door kleifiguurtjes.

poster IDFA 2022

Al in de eerste minuten kan er geen twijfel over bestaan dat dit een film is van Rithy Panh. Zijn signatuur is onmiskenbaar. De handgekleide, onbeweeglijke figuurtjes en diorama’s kennen we van The Missing Picture (2013), de eerste Cambodjaanse film met een Oscarnominatie. En net als in Irradiated (2020) overweldigt Panh de kijker met een beeldenbombardement van de verschrikkingen van de twintigste eeuw. Everything Will Be OK is een dystopisch visioen à la Animal Farm en Planet of the Apes, met nachtmerrieachtig geluidsontwerp en een politiek-poëtische voice-over.

In een nabije toekomst, waarin een pandemie heerst, hebben dieren de macht overgenomen. Ze behandelen mensen zoals ze – via soms heftige archiefbeelden – van henzelf hebben geleerd. Door dictators als Hitler, Stalin, Mao en Pol Pot. Door de gruwelen van de bio-industrie, te zien op ontelbare beeldschermen. Panh plaatst daar de kunst van het witte doek tegenover, met verwijzingen naar 2001, Metropolis en andere filmklassiekers. De ironische titel citeert het T-shirt van democratie-activist Kyal Sin, die in 2020 door de Myanmarese politie werd gedood.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Rithy Panh

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR, KH

Lengte

98 min.

Taal

French

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op