Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
24 hour party people group

Eyeshadow: 24 Hour Party People + The Mighty Breaks

Een klassieker van toen met de bandjes van nu: deze keer een optreden van de Haagse garageband The Mighty Breaks bij 24 Hour Party People, mockumentary en energieke ode aan Tony Wilson, drijvende kracht achter het Factory Label en de vermaarde raveclub The Haçienda. Prepare voor fuzzy guitars en saxofoon na afloop!

Poster 24 hour party people

Het was een historische gebeurtenis: 4 juni 1976, Lesser Free Trade Hall, Manchester. De Sex Pistols kwamen spelen. In het zaaltje met aan de grond genagelde klapstoelen waren 42 mensen aanwezig - ieder van hen is vroeg of laat zelf iets in de popmuziek gaan doen. Onder de aanwezigen bevindt zich tv-presentator Tony Wilson. De ex-Cambridgestudent raakt geïnspireerd door het concert en start het platenlabel Factory Records.

ravecultuur

Wilson contracteert Joy Division (later New Order) en Happy Mondays; begin jaren tachtig richt hij in een oude fabriek dansclub The Haçienda op. Al snel is de discotheek de spil van de Britse ravecultuur. Tien jaar later gaat de club ten onder aan drugs, geweld en financieel wanbeheer. Het platenlabel Factory Records is hetzelfde lot beschoren.

Na afloop van deze treurige, maar toch wonderlijk oppeppende geschiedenis zetten The Mighty Breaks, garageband uit Den Haag die internationaal aan de weg timmert, de gekte van Madchester voort. Dat betekent: vijf zingende bandleden, fuzzy gitaren en zelfs een saxofoon, geïnspireerd door roemruchte voorgangers als The Jesus and Mary Chain en The Dandy Warhols.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eyeshadow

Al sinds de uitvinding van de film beïnvloeden en versterken cinema en muziek elkaar. Reden voor Eye deze uitgekiende combinatie van deze twee centraal te stellen in Eyeshadow.

Lees meer
campagnebeeld Eyeshadow
B9dc3bc0 e38d 4a24 8187 a2fced9de26d
24 hour party people tony
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op