Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Fear and Desire (Stanley Kubrick, US 1953)

Fear and Desire

Stanley Kubrick / US, 1953 / 72 min.

Kubricks ambitieuze debuut is vrijwel niet vertoond sinds de première in 1953 en nu eindelijk weer te zien. De filosofische oorlogsfilm volgt soldaten die een noodlanding hebben gemaakt achter vijandelijke linies en zich stroomafwaarts weer bij hun eenheid willen voegen.

poster Fear and Desire (Stanley Kubrick, US 1953)

Bij de eerste uitbreng van Fear and Desire was de toen 23-jarige Stanley Kubrick getergd door de negatieve reacties van het publiek. Hij haalde de film uit de bioscoop en verwijderde ongeveer negen minuten aan materiaal, waarbij hij de filosofische aspecten van de film wat afzwakte. Decennialang was de 62 minuten durende versie van Fear and Desire de enige die er bestond. Kubrick bleef ontevreden en heeft een heruitbreng zijn hele leven lang tegengehouden.

Onlangs kwam de Library of Congress in het bezit van een 35mm-element van de originele 70 minuten durende versie, die in 1952 op het filmfestival van Venetië werd vertoond onder de titel Shape of Fear, en sinds de bioscoopuitbreng door niemand meer is gezien. Nu, zeven decennia later, kunnen we eindelijk Fear and Desire zien zoals die voor het eerst werd uitgebracht en waarin hij zijn filmische genie al toonde. Inmiddels wordt de film vaak vergeleken met Kubricks Paths of Glory (1957) en Full Metal Jacket (1987).

In Eye Classics worden drie andere vroege films van Stanley Kubrick vertoond, op 35mm: Killer's Kiss (1955), The Killing (1956) en Paths of Glory (1957).

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Stanley Kubrick

Productiejaar

1953

Productieland(en)

US

Originele titel

Fear and Desire

Lengte

72 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Fear and Desire (Stanley Kubrick, US 1953)
still Fear and Desire (Stanley Kubrick, US 1953)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op