Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Killing (Stanley Kubrick, US 1956)

The Killing

Stanley Kubrick / US, 1956 / 85 min.

Johnny Clay denkt de perfecte overval te hebben gepland. Dat perfectie een wankel concept is als er mensen in het spel zijn, toont Stanley Kubrick in zijn film noir-klassieker.

poster The Killing (Stanley Kubrick, US 1956)
Een held is iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest, luidt de vaak aangehaalde definitie van schrijver W.F. Hermans. En een gangster in een film noir? Dat is iemand die berekenend het gevaar opzoekt in de wetenschap dat straf hem ten deel kan vallen, zou Stanley Kubrick zeggen.

In The Killing is het de net uit de gevangenis ontslagen gangster Johnny Clay (Sterling Hayden) die koeltjes zijn nieuwste zet voorbereidt, als in een schaakspel. Johnny plant niets minder dan de perfecte overval. Op dag X zal zich op renbaan Y een som van 2 miljoen dollar aan ingelegde gelden bevinden. De kunst is om tijdens de zevende race dat geld ongezien te pakken te krijgen.

Sarcastische oneliners

Van dit gegeven maakte Kubrick een virtuoze vertelling; ze bevat de vertrouwde noir-elementen – rokerige kamertjes, gangstertypetjes, femmes fatales, sarcastische oneliners (“After all, if people didn’t have headaches, what would happen to the aspirin industry anyway?”), sterke licht-donkercontrasten – en is stilistisch vernieuwend.

The Killing hanteert het niet-lineaire vertelperspectief; Kubrick toont de loop der gebeurtenissen, tot aan de ontknoping, a-chronologisch, steeds vanuit de wisselende gezichtspunten van de vijf overvallers, begeleid door een stemmige voice-over, alsof het een documentaire betreft.

Losse schroeven

Clays overval kan niet mislukken. Maar ook een intelligente gangster is niet meer dan een speelbal van het lot, lijkt Kubrick te zeggen – en die conclusie past het genre van de film noir als de spreekwoordelijke handschoen.

In Eye Classics zijn in oktober drie vroege films van Stanley Kubrick te zien naar aanleiding van de vertoning van de restauratie van zijn allereerste film Fear and Desire (1952): Killer's Kiss, Paths of Glory en The Killing.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Stanley Kubrick

Productiejaar

1956

Productieland(en)

US

Originele titel

The Killing

Lengte

85 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still The Killing (Stanley Kubrick, US 1956)
still The Killing (Stanley Kubrick, US 1956)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op