Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Film Poetry by Rose Lowder and Charlotte Pryce (soundwave)

Film Poetry by Rose Lowder and Charlotte Pryce

Sweet 16: Film Poetry by Rose Lowder and Charlotte Pryce

Een zinsbegoochelende voorstelling rond het werk van twee bijzondere avant-garde filmmakers: 16mm-films van Rose Lowder en Charlotte Pryce. Plus muziek van pianist Albert van Veenendaal en poëzie van dichtspreker en liedschrijver Francisca Snip.

poster Sweet 16: Film Poetry by Rose Lowder and Charlotte Pryce

De Britse Charlotte Pryce maakt alchemistische films en optische objecten. Filmfestival Rotterdam, Bozar (Brussel) en Centre Pompidou (Parijs) wijdden in 2019 retrospectieven aan haar. De Frans-Peruaanse Rose Lowder is beeldend kunstenaar en filmmaker. En zij is pionier op het gebied van een ecologische benadering van kunst.

De beelden van hun films gaan in dialoog met de muzikale beelden die pianist Albert van Veenendaal creëert op geprepareerde piano en de speciaal voor dit programma geschreven teksten van dichtspreker en liedschrijver Francisca Snip.

Programma

 • Turbulence (Rose Lowder, 2015, 16 mm, 7')

  Turbulence werd gefilmd in het middeleeuwse stadje Alet les Bains. In de rivier de Aude kun je een kleine waterval zien. Zowel de beelden als de titel van de film verwijzen naar de staat van de wereld van vandaag.

 • Prima materia (Charlotte Pryce, 2015, 16 mm, 3')

  Fijne energiedraden veranderen in mysterieuze kleine cellen van goudstof: de lichtgevende deeltjes zijn de droom van de alchemist. Prima materia is geïnspireerd op Lucretius’ De rerum natura. Het is een eerbetoon aan de eerste fotografische registraties van buitengewone verschijnselen die net buiten de grenzen van het menselijk gezichtsvermogen liggen.

 • A Study in Natural Magic (Charlotte Pryce, 2013, 16 mm, 3')

  De betovering van een alchemist: licht verandert in substantie – een glimp van goud.

 • Looking Glass Insects (Charlotte Pryce, 2012, 16 mm, 4')

  De titel is ontleend aan Through the Looking Glass en de klassieke originele illustraties van John Tenniel. Vergrootglazen verwijzen naar de instrumenten die zowel door entomologen als filmmakers worden gebruikt.

 • Poppies and Sailboats (Rose Lowder, 2001, 16 mm, 2')

  Er is weinig nodig om alles er anders uit te laten zien. De datum, het weer, de indeling van de ruimte, iemands blik of tegenwoordigheid van geest... alles kan veranderen. De boten varen de oude haven van Marseille uit en bevinden zich ineens tussen de klaproosvelden.

 • Bouquets 1-10 (Rose Lowder, 1994-1995, 16 mm, 11')

  Een filmreeks van foto's die telkens op dezelfde locatie en op verschillende tijdstippen zijn gemaakt. Ze bevatten ook enkele toevallige fotogrammen die, zoals kruiden, afhankelijk van de omstandigheden schadelijk of nuttig kunnen zijn.

 • Curious Light (Charlotte Pryce, 2011, 16 mm, 4')

  Illustraties trekken zich terug in de vezel van de pagina, een vluchtig licht lost op in de emulsie van de film.

 • Parable of the Tulip Painter and the Fly (Charlotte Pryce, 2008, 16 mm, 4')

  Nadat Pryce een prachtige tulp had gekweekt, raakte ze diep betoverd – een aandoening die werd gedeeld door een kunstenaar uit een andere tijd en plaats. Vallen voor zo'n luxueuze en tijdelijke schoonheid riep bij haar een angst op voor de vergankelijkheid van het leven. Een filosofische zoektocht doordrenkt van heldere kleuren en sprankelend licht.

 • Discoveries on the Forest Floor (Charlotte Pryce, 2006, 16 mm, 4')

  De titel is ontleend aan een obscuur genre uit de 17e-eeuwse schilderkunst: Forest Floor Paintings (of Sottobosco), een eerste poging om plantenspecimens in een ‘echte’ omgeving te plaatsen, in plaats van in een vaas. De film bestaat uit drie plantenstudies, waarin de planten, de afbeeldingen van de planten en hun omgevingen met elkaar verweven zijn.

Details

Productiejaar

2023

Lengte

60 min.

Productieland(en)

NL

Originele titel

Film Poetry by Rose Lowder and Charlotte Pryce

Onderdeel van

Sweet 16

Eye Filmmuseum viert in het programma Sweet 16 het 100-jarige bestaan van het revolutionaire 16mm-filmformaat.

Lees meer
campagnebeeld Sweet 16
Still Film Poetry bby Rose Lowder and Charlotte Pryce
Still Film Poetry bby Rose Lowder and Charlotte Pryce
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op