Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Salt (Mateusz Miszczyński, JO 2024)

Fires in Paradise

Terra Incognita: Fires in Paradise

Een avond met films van vier hedendaagse filmmakers en kunstenaars van over de hele wereld die urgente geschiedenissen belichten die we vandaag op ons land schrijven en uitwissen.

poster PvdT Aileen Ye – Terra Incognita
Van het erven van trauma's uit het verleden tot hedendaagse ontheemding en verlangens naar futurisme, deze filmmakers belichten verschillende culturele en sociale urgenties die allemaal terug te voeren zijn op één universeel aspect: de wederopbouw van de hemel op aarde. Deze werken confronteren ons met de harde realiteit van menselijke vernietiging en de complexiteit van de menselijke natuur.

We zijn getuige van de symbiotische relatie tussen mensen en de elementen, terwijl beide tegenslagen overwinnen en paden banen naar weerstand en vernieuwing. Van meditatief drijven in de Dode Zee tot het verkennen van het Adivasi-futurisme tot een bewuste bom: elke film roept een elementaire troost op en biedt een afsluiting van realiteiten die vaak te moeilijk zijn om te accepteren.

Programma

 • Subash Thebe Limbu, NINGWASUM (2021, video still) (courtesy of the artist)

  Ningwasum (Subash Thebe Limbu, NP 2021, 40’)

  Ningwasum is een sciencefictiondocumentaire uit Yakthung, verteld door Miksam, een tijdreiziger uit een toekomstige inheemse natie. Ningwasum volgt twee tijdreizigers in de Himalaya, Miksam en Mingsoma, waarbij inheemse volksverhalen, cultuur, klimaatverandering en sciencefiction met elkaar worden verweven.

  De film onderzoekt begrippen als tijd, ruimte en herinnering, en hoe de werkelijkheid en het gevoel voor het nu voor verschillende gemeenschappen verschillend kunnen zijn. Ningwasum, gebaseerd op het Adivasi-futurisme en geïnspireerd door het afrofuturisme en het inheemse futurisme, stelt zich een toekomst voor vanuit een inheems perspectief waarin zij keuzevrijheid, technologie, soevereiniteit en waar ook hun inheemse kennis, cultuur, ethiek en verhalen nog bestaan.

  Het werk is grotendeels opgenomen in Sherpa Nation, Yakthung Nation en Newa Nation, in wat we momenteel kennen als Nepal.

 • still The Sounds of Cannons (Tuan Andrew Nguyen, VN 2021)

  The Sounds of Cannons (Tuan Andrew Nguyen, VN 2021, 10’)

  Bij de bombardementen op verschillende regio's in Vietnam, Laos en Cambodja tijdens de Vietnamoorlog (1955-1975) door het leger van de Verenigde Staten – beschouwd als het grootste luchtbombardement in de menselijke geschiedenis – bleef een hoop niet-geëxplodeerde munitie ondergronds verborgen.

  De film volgt een deel van de niet-geëxplodeerde munitie en geeft deze via een animistische transformatie een stem. Vanaf de val tot de ontploffing in de regenwouden van Vietnam biedt het een afsluiting van een dreigend verhaal dat al tientallen jaren in de wacht stond.

 • still UNDR (Kamal Aljafari, PS/DE 2024)

  UNDR (Kamal Aljafari, PS/DE 2024, 15’)

  Het oog van de camera keert obsessief terug naar dezelfde plekken, een verticaal perspectief dat controle oplegt, het bezit van archeologische vindplaatsen, stenen die al duizenden jaren in de woestijn liggen. De plaatsen die de camera observeert zijn echter niet verlaten: we zien, alsof we van ver een glimp opvangen, de boeren die het land bewerken, zelf getransformeerd in het landschap. Iets verstoort de stilte van de plek: explosies op het land en in de zee bereiden de grond voor op nieuwe steden met nieuwe namen, nieuwe bossen.

 • still Salt (Mateusz Miszczyński, JO 2024)

  Salt (Mateusz Miszczyński, JO 2024, 6’)

  Salt toont twee Palestijnse jongens: Qais en Firas. Deze film, opgenomen aan de kust van de Dode Zee met uitzicht op Palestina aan de overkant van het water, wordt begeleid door de poëzie van Mahmoud Darwish. De 'dodelijkheid' van de Dode Zee houdt het leven paradoxaal genoeg in stand door het naar de oppervlakte te brengen. Hoe dieper iemand in de diepte gaat, hoe groter de kracht die hem omhoog duwt, wat de veerkracht van de Palestijnse vrijheden weerspiegelt.

De films in dit programma zijn Engels gesproken of ondertiteld.

Details

Productiejaar

2024

Lengte

81 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Programmeurs van de Toekomst 2024

Drie nieuwe Programmeurs van de Toekomst presenteren in juli hun filmprogramma's in Eye Filmmuseum. Met films tegen de wanhoop, een kleurrijke trip door de menselijke psyche via animatiefilms, en cinema die je zintuigen op scherp stelt.

Lees meer
campagnebeeld Programmeurs van de Toekomst 2024
still UNDR (Kamal Aljafari, PS/DE 2024)
still Salt (Mateusz Miszczyński, JO 2024)
still Annea Lockwood: A Film About Listening (Sam Green, US 2021)

Eye Film Player

Programmeur van de Toekomst Aileen Ye selecteerde zeven films om thuis te kijken: luisteren naar de wind, een berg die zich herinnert, lava als bloed in het landschap. Verschillende films zijn gratis te bekijken.

Bezoek de Eye Film Player

Mede mogelijk gemaakt door

logo Fonds 21
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op