Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Freak Orlando (Ulrike Ottinger, DE 1981)

Freak Orlando

Ulrike Ottinger / DE, 1981 / 126 min.

Ongegeneerd diverse, vreemde hervertelling van de geschiedenis van de wereld, een strijd tegen ongelijkheid, macht, wreedheid, schoonheid en waanzin, vol surrealistische decors. Geïnspireerd door Virginia Woolfs Orlando: A Biography en Tod Brownings Freaks.

poster Freak Orlando (Ulrike Ottinger, DE 1981)
"Het is hier verboden om te dromen!" zegt een personage aan het begin van Freak Orlando, maar de 126 minuten die volgen laten juist een fantastische, duizelingwekkende, geestverruimende reis zien zoals alleen Ulrike Ottinger die kan maken.

Freak Orlando is losjes gebaseerd op de roman Orlando van Virginia Woolf en de cultfilm Freaks van Tod Browning uit 1932. Orlando, gespeeld door Magdalena Montezuma (bekend van de films van Rainer Werner Fassbinder en Werner Schroeter) onderneemt een reis vol transformatie en verandering. Tussenstations van diens odyssee zijn een nachtelijk park vol verlichte elektrische kachels, een banket op een gashouder, een psychiatrische instelling en een wedstrijd voor de lelijkste mensen van ‘Freak City’, allemaal tegen de achtergrond van een futuristisch en vervreemdend Berlijn.

Verwondering

Freak Orlando is een ‘klein theater van de wereld’, een hervertelling van de geschiedenis van de wereld vanaf het allereerste begin tot nu – inclusief de fouten, incompetentie, schoonheid, honger naar macht, verwondering, angst, waanzin en wreedheid. Vaak hilarisch, maar ook hartverscheurend en soms ronduit verwarrend. De weelderige, buitenaardse kostuums en decors, liedjes, toespraken en vreemde rituelen voelen aan als een droom uit een ver verleden.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes of explicit discriminationThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ulrike Ottinger

Productiejaar

1981

Productieland(en)

DE

Originele titel

Freak Orlando

Lengte

126 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)

Why in Eye

Bij de heruitbreng van de nieuwe 4K-restauratie van Orlando (1992) van Sally Potter, vertoont Eye in januari twee andere films die variëren op Virginia Woolfs gender-bending, tijdreizende roman Orlando: A Biography – Freak Orlando van Ulrike Ottinger en Orlando, My Political Biography van Paul B. Preciado.

still Freak Orlando (Ulrike Ottinger, DE 1981)
still Freak Orlando (Ulrike Ottinger, DE 1981)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op