Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Orlando, My Political Biography (Paul B. Preciado, FR 2023)

Orlando, My Political Biography

Paul B. Preciado / FR, 2023 / 98 min.

Sprankelende verkenning van de trans ervaring, waarin filosoof en transactivist Paul B. Preciado zich rechtstreeks richt tot Virginia Woolf en haar beroemde personage Orlando. Met op 16 januari een performance van Belle Dommage en nagesprek over wat het betekent Orlando te zijn in Amsterdam, onder leiding van Lucian Squid en met Julius Stahlie.

poster Orlando, My Political Biography (Paul B. Preciado, FR 2023)
Je kunt een dode schrijver natuurlijk niet vragen wat ze vindt van een brief die postuum aan haar gericht is, maar Virginia Woolf zou vast verguld zijn met Paul B. Preciado’s sprankelende en erudiete filmische betoog. Knipogend naar haar baanbrekende roman uit 1928 noemt de transactivist en filosoof zijn filmdebuut Orlando, My Political Biography. “Ik leef, ik ben voortgekomen uit jouw verbeelding”, zo vertelt hij haar.

In die verbeelding transformeert een adellijke jongeman van de ene op de andere dag in een vrouw. In onze samenleving is dat transitieproces een risicovolle en moeizame onderneming. De pas vijftienjarige Ruben Rizzi noemt zichzelf daarom nadrukkelijk trans jongen, ter erkenning van zijn geschiedenis. Rizzi is een van de 26 hedendaagse Orlando’s in de leeftijd van acht tot zeventig die, getooid met een barokke witte kraag, hun verhalen vertellen. Preciado versmelt hun getuigenissen op adembenemende wijze met passages uit Woolfs Orlando.

Voor zijn visuele en filosofische verkenning van de transgender ervaring weerstreeft hij niet alleen het binaire denken, maar negeert hij ook de grenzen tussen documentaire en fictie. (IDFA)

Vertoning bij de heruitbreng van Sally Potters Orlando.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Paul B. Preciado

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR

Originele titel

Orlando, My Political Biography

Lengte

98 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)

Why in Eye

Bij de heruitbreng van de nieuwe 4K-restauratie van Orlando (1992) van Sally Potter, vertoont Eye in januari twee andere films die variëren op Virginia Woolfs gender-bending, tijdreizende roman Orlando: A Biography – Freak Orlando van Ulrike Ottinger en Orlando, My Political Biography van Paul B. Preciado.

still Orlando, My Political Biography (Paul B. Preciado, FR 2023)
still Orlando, My Political Biography (Paul B. Preciado, FR 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op