Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Gebroken spiegels (Marleen Gorris, NL 1984)

Gebroken spiegels

Marleen Gorris / NL, 1984 / 105 min.

Marleen Gorris' feministische speelfilm combineert knap twee verhaallijnen: een realistisch drama en een thriller. Het lot van een prostituée en een in de kelder opgesloten vrouw blijken met elkaar verbonden. Gorris shockeerde destijds met haar visie op mannelijke seksuele exploitatie en geweld tegen vrouwen. Digitale restauratie.

poster Gebroken spiegels (Marleen Gorris, NL 1984)
In sexclub Happy House ontvangen Madam Ellen en haar prostituées hun klanten en heeft een debutante haar eerste ervaring als sekswerker. Tegelijkertijd wordt een huisvrouw door een man ontvoerd en in een kelder opgesloten. Langzaam wordt duidelijk hoezeer het lot van alle vrouwen is verweven.

Deze vrouwen zijn objecten in de ogen van de mannen. Marleen Gorris brengt dit geraffineerd in beeld door de vrouwen heel anders te filmen als de mannen afwezig zijn. Zijn de vrouwen alleen, dan kijken we mee met hun perspectief. Zijn er daarentegen mannen aanwezig, dan zien wij de vrouwen via de ogen van de mannen: als prostituées.

Hoewel Gebroken spiegels destijds werd gezien als een extreme film, die verschillende critici in het verkeerde keelgat schoot, wordt de film inmiddels gezien als een Nederlands hoogtepunt uit de productieve filmjaren tachtig.

De digitale restauratie van Gebroken spiegels is ook thuis te zien via de Eye Film Player.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sexPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Marleen Gorris

Productiejaar

1984

Productieland(en)

NL

Originele titel

Gebroken spiegels

Lengte

105 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Gebroken spiegels (Marleen Gorris, NL 1984)
still Gebroken spiegels (Marleen Gorris, NL 1984)
campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... (algemeen)

Podcast

Om te onderzoeken hoe het opnieuw tot leven wekken van een film in zijn werk gaat volgt Cesar Majorana in deze aflevering van Op de vijfde rij... de restauratie van Gebroken spiegels (1984), een feministische klassieker over sekswerkers én de tweede speelfilm van de latere Oscarwinnaar Marleen Gorris.

Luister de podcast
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op