Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Gladiator (Ridley Scott, US 2000)

Gladiator

Ridley Scott / US, 2000 / 154 min.

In antieke tijden was de weg naar de top bezaaid met lijken, zoals keizer Commodus bewees. Joaquin Phoenix – ook te zien in Ridley Scotts nieuwste epos Napoleon – schittert als perverse machtswellusteling die generaal Maximus (Russell Crowe) tot gladiator maakt.

poster Gladiator (Ridley Scott, US 2000)
Romeinse keizers waren er in soorten en maten; sommigen waren wijs, anderen wreed en weer anderen stonden bekend als intelligente vernieuwers of briljante militaire strategen. Allen waren bekleed met absolute macht, zelfs als ze stapelgek en pervers bleken.

Tot de laatste categorie behoorden onder meer de keizers Nero en Commodus. Laatstgenoemde zien we optreden in Ridley Scotts met vijf Oscars bekroonde gladiator-epos met Russell Crowe en Joaquin Phioenix als antipoden. De een een loyale militaire ijzervreter met besef van goed en kwaad, de ander een gewetenloze moordenaar en intrigant. In Eye te zien op 35mm.

Twee keer Joaquin Phoenix

Gladiator is het verhaal van de tot slaaf gemaakte generaal Maximus (Crowe) die het opneemt tegen de moordenaar van keizer Marcus Aurelius, diens eigen zoon Commodus. Als Commodus Maximus verkoopt als gladiator lijkt Maximus’ lot bezegeld, maar Commodus zal boeten voor zijn machtswellust…

Joaquin Phoenix is nu ook te zien in Ridley Scotts nieuwste epos Napoleon, over die andere absolute heerser. Was Commodus een aristocratische gek, Napoleon toonde zich een briljante strateeg met vooruitstrevende ideeën. Van onderaf besteeg hij de ladder van de macht om Europa aan zich te onderwerpen. Phoenix schittert in beide keizerlijke interpretaties.

Reguliere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ridley Scott

Productiejaar

2000

Productieland(en)

US

Originele titel

Gladiator

Lengte

154 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

still Gladiator (Ridley Scott, US 2000)
still Gladiator (Ridley Scott, US 2000)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op