Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Songbird (Lucy Greenwell, GB/DK 2018)

Gondwana & Songbird

NL, 2024 / 28 min.

Zet een VR-bril op en stap in een wereld waar je de natuur ziet zoals je haar nog nooit hebt gezien. Luister naar het lied van een inmiddels uitgestorven vogel op een Hawaiiaans eiland en wandel door het oudste regenwoud ter wereld dat voor je ogen verandert

poster Nu:Reality: Gondwana & Songbird

Twee virtual reality installaties:

Programma

 • poster Songbird (Lucy Greenwell, GB/DK 2018)

  Songbird (Lucy Greenwell, GB/DK 2018)

  Beleef een betoverende virtuele trip naar de weelderige nevelbossen van Kauai, Hawaii. Hawaii is rijk aan unieke inheemse vogels, maar vele daarvan zijn ernstig bedreigd. Voor sommige is het zelfs al te laat, zoals voor de illustere ʻōʻō vogel. In de door The Guardian geproduceerde VR-experience Songbird volg je in de voetsporen van wetenschapper Dr. Jim Jacobi, die in 1985 als laatste persoon een ʻōʻō heeft waargenomen. Hoor het laatste lied van een vogel wiens betoverende melodie weerklinkt in een bos dat voor altijd is veranderd door zijn verdwijning.

  Songbird is niet alleen een prachtig, handgeschilderd kunstwerk en een verhaal over de fabelachtige ʻōʻō, het is ook een aangrijpende herinnering aan de ecologische uitdagingen waarmee Hawaii wordt geconfronteerd en een ontroerende manier om de kwetsbaarheid van de natuur te ervaren.

 • poster Gondwana (Ben Joseph Andrews, AU 2022)

  Gondwana (Ben Joseph Andrews, AU 2022)

  Gondwana is een voortdurend evoluerend virtueel ecosysteem dat de mogelijke toekomsten van het oudste regenwoud ter wereld, de Daintree in Australië, verkent. Het weer, de seizoenen en biodiversiteit verschuiven dynamisch terwijl je vrij kunt rondlopen op een uitgestrekte kaart met oude bomen en zeldzame dieren. Maar er voltrekt zich een breder verhaal op de achtergrond: gedurende de dag neemt het regenwoud af volgens de klimaatgegevensprojecties van 1990 tot 2090. De enige redding voor deze ogenschijnlijk onvermijdelijke neergang is de mens: hoe meer tijd het publiek doorbrengt in Gondwana, hoe veerkrachtiger het bos wordt.

  Elke dag van dit VR-programma wordt het bos opnieuw geboren en wordt er een nieuwe klimaattoekomst voor dit regenwoud gecreëerd. Gondwana is een meditatie over tijd, verandering en klimaatactie in een oeroud stukje aarde van onschatbare waarde.

 • Zorg dat je 5 minuten van tevoren aanwezig bent i.v.m. de uitrusting van de headset.


Wil je meer Virtual Reality zien in Eye? Nu:Reality gaat door met verschillende programma's tot en met 25 september 2024.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Productiejaar

2024

Productieland(en)

NL

Lengte

28 min.

Onderdeel van

Nu:Reality

Zet een VR-bril op en stap in een wereld waar je de wereld ziet zoals je haar nog nooit hebt gezien. Dit gevarieerde programma prikkelt je zintuigen en dompelt je onder in een mix van 360° VR-films en interactieve installaties.

Lees meer
campagnebeeld Nu:Reality - Naturally Immersive
still Gondwana (Ben Joseph Andrews, AU 2022)
still Songbird (Lucy Greenwell, GB/DK 2018)

In samenwerking met

logo Nu:Reality
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op