Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Hail the Conquering Hero (Preston Sturges, US 1943)

Hail the Conquering Hero

Preston Sturges / US, 1943 / 101 min.

“De dialogen knallen als ontploffend vuurwerk”, schreef filmcriticus Pauline Kael over Preston Sturges’ ironische kijk op de Amerikaanse hang naar heldenverering. Comedyster Eddie Bracken is de jonge marinier die wegens hooikoorts uit dienst wordt ontslagen en een ontvangst krijgt als oorlogsheld.

poster Hail the Conquering Hero (Preston Sturges, US 1943)
Amerika is verwikkeld in WOII en Woodrow Lafayette Pershing Truesmith meldt zich enthousiast aan bij de marine. Binnen een maand wordt hij medisch ongeschikt verklaard wegens hooikoorts, hem rest niets anders dan eerloos naar huis terug te keren. Zes veteranen – overlevers van de slag om Guadalcanal – helpen Truesmith uit de brand: ze maken een oorlogsheld van hem.

Truesmith krijgt een mooi pak aangemeten, medailles op de borst gespeld en wordt als held onthaald in zijn geboorteplaats in de Amerikaanse Mid-West. Fanfares, tromgeroffel, toespraken, en als klap op de vuurpijl wordt Truesmith voorgedragen voor het burgemeesterschap.

Spiegel

Hail the Conquering Hero was, met The Miracle of Morgan’s Creek, de kroon op het werk van Preston Sturges (1898-1951). Tussen 1940 en 1944 leverde hij als regisseur-scenarist zeven films af die de Amerikanen een spiegel voorhielden – briljante satires en sociale komedies waarin het klatergoud van de Amerikaanse Droom van glans werd ontdaan.

Het scenario van Hail the Conquering Hero richtte zich op de typisch Amerikaanse voorliefde voor heldenverering: de zes mariniers die zich over Truesmith ontfermen, blijken ware spin-doctors. Ze weten het verhaal van de hooikoortspatiënt moeiteloos om te buigen naar dat van oorlogsheld, en het thuisfront krijgt de verhalen waar het naar smacht, in de virtuoze dialogen die Pauline Kaels gevreesde kritische pen niets dan bewondering ontlokten.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1943

Productieland(en)

US

Originele titel

Hail the Conquering Hero

Lengte

101 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still Hail the Conquering Hero (Preston Sturges, US 1943)
still Hail the Conquering Hero (Preston Sturges, US 1943)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op