Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Palm Beach Story (Preston Sturges, US 1942)

The Palm Beach Story

Preston Sturges / US, 1942 / 88 min.

Deze screwball comedy van Preston Sturges zet de sekseverhoudingen in het Amerika van de jaren veertig op z’n kop. Dromerige architect-uitvinder Tom wordt verlaten door zijn aantrekkelijke, intelligent-doortastende vrouw Gerry, die op zoek gaat naar een miljardair…

poster The Palm Beach Story (Preston Sturges, US 1942)

Het is niet dat Tom en Gerry niet meer van elkaar houden. Maar Gerry (filmster Claudette Colbert) wil niet langer leven in armoede noch kan ze het dromerige gedrag van Tom (Joel McCrea, ook te zien in Sullivan’s Travels) langer verdragen.

Gerry zet koers naar Palm Beach in Florida om de scheiding in gang te zetten en de gentlemanmiljardair J.D. Hackensacker III (Rudy Vallee) te strikken. Tom reist haar woedend achterna.

Verbaal vuurwerk

Tot zover het verhaal achter de titel. Voor Preston Sturges – ook wel ‘het genie van de screwball comedy’ genoemd – was de storyline van zijn zelfgeschreven scenario niet meer dan startpunt voor een serie scènes waarin de ‘battle of the sexes’ wordt uitgevochten: als slapstick, met veel verbaal vuurwerk en razendsnelle, verrassende wendingen die ook iets laten zien van de sfeer in de VS na de jaren van de Grote Depressie.

Rollen omgedraaid

Opvallend: The Palm Beach Story viert de sterke, zelfbewuste vrouw die zonder scrupules haar sexappeal inzet. En dat in een tijdsgewricht – de jaren veertig in Amerika – dat het (puriteinse) patriarchaat gewend was de lakens uit te delen. Bij Sturges zijn stereotype (gender)rollen vaak omgedraaid en worden mannen als ietwat sukkelige types neergezet.

Ook gedurfd was de opening van de film: die begint met de snelle montage van van wat er allemaal mis kan gaan op een huwelijksdag, afgesloten met de tekst "They lived happily ever after. Or did they?" - en dan schiet de vertelling vijf jaar verder.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1942

Productieland(en)

US

Originele titel

The Palm Beach Story

Lengte

88 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD of FRA of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still The Palm Beach Story (Preston Sturges, US 1942)
still The Palm Beach Story (Preston Sturges, US 1942)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op