Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Her 05

Her

Spike Jonze / US, 2013 / 126 min.

Hoe vervreemdend digitale liefde kan uitpakken, toont Spike Jonze in Her, het verhaal van de net gescheiden schrijver Theodore, die de pijn van het zijn probeert uit te vlakken met een nieuwe vrouw. Ze heet Samantha en woont in zijn computer als empathisch besturingssysteem. Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson geven de nabije toekomst gestalte, het camerawerk is van de Nederlander Hoyte van Hoytema.

Her onesheet nl

Overdag werkt Thomas als tekstschrijver - via de dictafoon - voor de site beautifullyhandwrittenletters.com. ”s Avonds doolt hij rond in z”n huis en probeert hij de scheiding van z”n ex te verwerken. Als hij z”n nieuwe computer installeert, maakt Thomas kennis met “Samantha”: een revolutionair besturingssysteem dat zichzelf vormt naar de behoeften en persoonlijkheid van de gebruiker.

verdwaalde romanticus

Samantha heeft een hees-verleidelijke stem, is grappig, slim, sexy én organiseert het leven van de wat verdwaalde romanticus Thomas. Dat hij verliefd wordt op de vrouw-zonder-lichaam is een kwestie van dagen. Al gauw betreedt de Stem Samantha de slaapkamer, met geweldige seks tot gevolg. Wat wil Thomas nog meer?

wezensvragen

Spike Jonzes kijk op de technologie en de manier waarop mensen en hightech vervlochten raken in het smogvrije Los Angeles van de nabije toekomst is dubbelzinnig. Al “helpt” de software de mens, de wezensvragen over de liefde blijven dezelfde: is de Ander een egoïstische projectie van ons zelf of willen we hem/haar werkelijk leren kennen? En: hoe trouw is het digitale liefdesobject?

sandy seifert

Bij de voorstelling op 13 november houdt schrijfster Sandy Seifert een korte voordracht; de performance is in het Engels. Seifert zoekt in haar verhalen naar de verborgenste krochten van de ziel en stelt vragen rond lichaam, identiteit en zijn. De schrijfster trad onder meer op bij Dichters in de prinsentuin en Poetry & Coffee. Seifert is nog bezig met haar masterscriptie voor Genderstudies.

Op 13 november kun je ook een combinatieticket kopen (gereduceerd tarfief) voor Her en Dialogues with Machines. Klik hier.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Spike Jonze

Productiejaar

2013

Productieland(en)

US

Originele titel

Her

Lengte

126 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

The Man Machine

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft?

Lees meer
campagnebeeld The Man Machine
Her 01
Her 04
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op