Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Het zakmes eye filmmuseum01

Het Zakmes

Ben Sombogaart / NL, 1991 / 90 min.

Ben Sombogaarts Het zakmes viel bij uitbreng op door het frisse, natuurlijke spel en de hedendaagse thematiek. De zesjarige Mees groeit op met heel drukke ouders die weinig tijd hebben, hij zal zelf z’n boontjes moeten doppen. De inmiddels klassieke jeugdfilm werd onlangs digitaal gerestaureerd. Met Olivier Tuinier, Adelheid Roosen, Genio de Groot en Beppie Melissen.

Poster het zakmes eye filmmuseum1

Mees heeft een probleem. Per ongeluk heeft hij het zakmes van zijn vriendje Tim meegenomen. En dat mes moet Tim terug hebben. Maar: Tim is inmiddels verhuisd. Het enige wat Mees weet is dat Tim nu in Flevoland woont.

ontzettend druk

De ouders van Mees hebben geen oog voor Mees. Zijn moeder is een wereldberoemde operazangeres die hij voornamelijk van televisie kent. En zijjn vader heeft het ontzettend druk met het management van zijn vrouw. Mees krijgt een briljant idee: een optreden in een televisieprogramma zal helpen Tim te vinden!

beeldkwaliteit verbeterd

Het zakmes, naar het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper, won het Gouden Kalf voor beste regie van het Nederlands Film Festival en nog tal van internationale prijzen. De film - met een sterke cast, onder wie ook Kees Hulst en Maxim Hartman – werd vorig jaar gerestaureerd door Haghefilm Digitaal. De beeldkwaliteit is hersteld en soms ook verbeterd.

Details

Regisseur

Ben Sombogaart

Productiejaar

1991

Productieland(en)

NL

Originele titel

Het Zakmes

Lengte

90 min.

Taal

Dutch

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Het zakmes eye filmmuseum02
Het zakmes eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op