Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Hiroshima mon amour (Alain Resnais, FR/JP 1958)

Hiroshima mon amour

Alain Resnais / FR, JP, 1958 / 90 min.

Naoorlogse klassieker van Alain Resnais waarin een Franse actrice (Emmanuelle Riva) in Hiroshima verliefd wordt op een Japanse architect (Eiji Okada). Naar een scenario van Marguerite Duras. Bijzonder: heden en verleden lopen zonder onderscheid in elkaar over.

poster Hiroshima mon amour (Alain Resnais, FR/JP 1958)

De actrice en de architect delen een traumatisch oorlogsverleden: de vrouw had tijdens de oorlog een verhouding met een Duitse soldaat en werd als landverraadster opgepakt; de jonge architect heeft de verschrikkingen van de atoombom gezien.

Resnais' speelfilmdebuut werd bij uitbreng geprezen om zijn onconventionele vorm; de regisseur besloot geen flashbacks te gebruiken, maar liet heden en (oorlogs)verleden vloeiend in elkaar overlopen.

Hiroshima mon amour blijkt door de jaren heen verschillend te worden geïnterpreteerd. In de jaren zestig geldt Resnais’ debuut als gewaagde existentialistische interpretatie van de nouvelle vague; later wordt de film bewonderd als deconstructivistische ontmanteling van narratieve codes (discontinue tijdlijn, lange stiltes, lang aangehouden takes). En in de huidige tijd ziet men Hiroshima... als verwerking van oorlogstrauma door middel van de herinnering.

Eye vertoont de digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Alain Resnais

Productiejaar

1958

Productieland(en)

FR, JP

Originele titel

Hiroshima mon amour

Lengte

90 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Hiroshima mon amour (Alain Resnais, FR/JP 1958)
still Hiroshima mon amour (Alain Resnais, FR/JP 1958)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op