Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still History's Future (Fiona Tan, NL/ES/FR/GR/IE 2015)

History's Future

Fiona Tan / NL, ES, FR, GR, IE, 2015 / 95 min.

Terwijl Europa zich te midden van luide protesten naar een onzekere toekomst spoedt, verliest een man na een overval zijn geheugen. Verward en met niets om zich aan vast te klampen, breekt hij uit zijn hulpeloze toestand door een drastisch besluit te nemen.

poster History's Future (Fiona Tan, NL/ES/FR/GR/IE 2015)

De man verlaat zijn huis en begint aan een merkwaardige odyssee. Geleid door confronterende, tragikomische en hoopvolle ontmoetingen, worstelt hij om grip te krijgen op zichzelf en de toekomst. In deze eerste speelfilm van Fiona Tan, die het script schreef met filmcriticus Jonathan Romney, ontvouwt zich een episch filmgedicht, met een sterke Europese cast. De fictie, gevat in krachtige decorstukken, wordt afgewisseld met rauwe nieuwsbeelden van rellen in Europese steden en korte interviews over hoop en verlangen.

Hieruit blijkt niet alleen Tans achtergrond in de beeldende kunst, maar ook haar ervaring als regisseur van documentaires. De omzwervingen van een man zonder geheugen vormen de rode draad in een associatief, complex geheel waarin werkelijkheid en verbeelding, symboliek en gedroomde mogelijkheden naadloos samenkomen.

Vodden of strak pak

Een vorm van desoriëntatie die uitnodigt tot filosoferen over mogelijkheden en keuzes, over identiteit, geschiedenis en onze plaats in de wereld. ‘The future is a tale told by an idiot’, zoals onze dolende held zich op een gegeven moment onverwacht herinnert. Zal hij eindigen in vodden, of in een strak pak?

De cast van de film bestaat uit Mark O'Halloran, Denis Lavant, Anne Consigny, Christos Passalis, Rifka Lodeizen, Johanna ter Steege en Brian Gleeson. History's Future werd gefilmd op locatie in Amsterdam, Parijs, Dublin, Barcelona, Athene, Leipzig, Berlijn en Londen. Genomineerd voor een Tiger Award bij het International Film Festival Rotterdam.

Voorafgaand aan deze voorstelling, om 19:15, vindt een gesprek plaats tussen Fiona Tan en andere kunstenaars die hun eigen films produceren. Tickets voor dit programma zijn los verkrijgbaar.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Fiona Tan

Productiejaar

2015

Productieland(en)

NL, ES, FR, GR, IE

Originele titel

History's Future

Lengte

95 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Fiona Tan

Fiona Tan staat bekend om haar video- en filminstallaties waarin ze herinneringen, geschiedenis, globalisatie en de rol van afbeeldingen onderzoekt.

Lees meer
campagnebeeld Fiona Tan - Mountains and Molehills
still History's Future (Fiona Tan, NL/ES/FR/GR/IE 2015)
still History's Future (Fiona Tan, NL/ES/FR/GR/IE 2015)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op