Homework
Abbas Kiarostami / IR, 1989 / 74 min.
De omgang met onderwijs zegt veel over een maatschappij. In het Iran van 1989, tijdens de bloedige oorlog met Irak, doemt uit interviews met zesjarige schoolkinderen een beeld op van lijfstraffen, indoctrinatie en constante onzekerheid.
Iran kent een lange filmische traditie van speelfilms met kinderen in de hoofdrol, om op die manier volwassen thema’s voorbij de censor te loodsen. In de documentaire Homework (1989) richt Abbas Kiarostami zijn camera op kinderen als kinderen. De zesjarige scholieren die hij ondervraagt over huiswerk, straf en beloning zijn gedrild in het geven van sociaal wenselijke reacties, maar met zachte volharding ontlokt de regisseur hun eerlijker antwoorden en ontstaat een realistischer beeld. Lijfstraffen zijn gemeengoed, ouders kunnen niet helpen bij het maken van huiswerk omdat ze analfabeet zijn of geen tijd hebben en scholen zetten in op stompzinnig stampwerk en kadaverdiscipline.
Met zijn visuele onderzoek schetst Kiarostami een ontluisterend beeld van het Iraanse schoolsysteem, en zegt daarmee ook iets over de maatschappij waar deze opvoedmethoden zowel een product als een vormende kracht van zijn. Bovendien vormen de gesprekken een portret van de generatie die opgroeide tijdens de Irak-Iranoorlog, die leefde in constante onzekerheid en dagelijks werd volgepompt met propaganda, met weinig ruimte voor kinderlijke speelsheid.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Abbas Kiarostami
Productiejaar
1989
Productieland(en)
IR
Lengte
74 min.
Drager
DCP
Onderdeel van
IDFA 2021
Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.