Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still In Viaggio

In viaggio

Gianfranco Rosi / CIV, 2022 / 77 min.

Gianfranco Rosi toont de chaotische, oneerlijke wereld via de ogen van paus Franciscus. De filmmaker stelde uit archiefmateriaal, nieuwsberichten en beelden uit zijn eigen werk een film samen over de talloze reizen die de kerkleider maakte.

poster IDFA 2022

“De globalisering van onverschilligheid heeft ons doen vergeten hoe we moeten huilen.” Dat zei paus Franciscus bij zijn reis naar Lampedusa, de plek waar veel bootvluchtelingen voet aan Europese grond proberen te zetten. Het veelvuldige reizen van de kerkleider kun je bekijken als een poging om de onverschilligheid te doorbreken. In negen jaar maakte hij 37 trips en bezocht hij 53 landen.

De eerste plek die hij bezocht, was Lampedusa: het eiland waar documentairemaker Gianfranco Rosi zijn indrukwekkende film Fire at Sea maakte. Ook reisde de paus precies door de gebieden in het Midden-Oosten waar Rosi Notturno opnam. Dat prikkelde Rosi’s interesse en hij besloot archiefmateriaal van de bezoeken te combineren met nieuwsberichten en beelden uit zijn eigen films.

Paus Franciscus omarmt vluchtelingen en gevangenen, maakt misstanden binnen de kerk bespreekbaar. Het brengt scherp in beeld hoe de 85-jarige paus een kalme, rustgevende factor is in een chaotische, oneerlijke wereld, en hoe die uitputtende taak steeds zwaarder op zijn schouders lijkt te drukken.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Gianfranco Rosi

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CIV

Lengte

77 min.

Taal

Italian, Spanish, English

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op