Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Is There a Pine on the Mountain

Is There a Pine on the Mountain & The Super 8 Years

IDFA 2022: Is There a Pine on the Mountain & The Super 8 Years

Tijdens deze voorstelling zie je de korte film Is There a Pine on the Mountain gevolgd door The Super 8 Years.

poster IDFA 2022
Tijdens deze voorstelling zie je de korte film Is There a Pine on the Mountain gevolgd door The Super 8 Years.

Programma

 • Still Is There a Pine on the Mountain

  Is There a Pine on the Mountain (Chongyan Liu, FR 2022, 37')

  Als de schoonmoeder van filmmaker Chongyan Liu vanuit China op bezoek komt in het kleine Parijse appartement dat zij met haar vriend bewoont, wordt langzaam duidelijk waar zijn gewelddadigheid vandaan komt. Aanvankelijk filmt Liu de ruzies in de krappe keuken met een ogenschijnlijk verborgen camera, waarbij ze hun gezichten heeft geblurd. Verwijten over onbeduidende ergernissen vliegen over en weer, tot er echt grote woorden vallen.

  Daarna worden opnamen in het huis afgewisseld met stillevens van de kamers en beelden van kapotte spullen, en met intieme scènes waarin het lichaam van de (inmiddels ex-)vriend tot zeer dichtbij wordt gefilmd. Buiten beeld vertellen moeder en zoon beurtelings over hun moeizame en giftige relatie, om te constateren dat huiselijk geweld elke generatie opnieuw wordt doorgegeven.

 • Still The Super 8 Years

  The Super 8 Years (Annie Ernaux & David Ernaux-Briot, FR 2022, 60')

  In 1972 kochten schrijver Annie Ernaux (Nobelprijs voor Literatuur 2022) en haar man Philippe Ernaux een super8-camera. Gedurende het daaropvolgende decennium hanteerde voornamelijk Philippe die camera om het gezinsleven met hun twee zoontjes vast te leggen. De verre reizen en intieme momenten. Kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart, fietsen zonder zijwieltjes. Beelden die samen een bewegend fotoalbum vormen waarover de tijd een korrelig filter van nostalgie heeft gelegd.

  In The Super 8 Years, dat zij maakte met zoon David Ernaux-Briot, reflecteert Annie in een bedachtzame voice-over op de homemovies, maar vooral op de verhalen die in de marges van de beelden verteld worden, of zelfs daar voorbij. De machtsovername van Pinochet in Chili, waar het gezin op reis was. De boeken die ze aan het schrijven was. De asfaltweg die later een landschap zou doorkruisen.

  Naarmate de kinderen ouder worden en de lijm van het huwelijk begint te verbrokkelen, is de camera steeds vaker gericht op de horizon en steeds minder op de mensen dichtbij, om uiteindelijk helemaal uit het gezin te verdwijnen. Wat blijft, zijn de beelden: verweerde getuigen van wat was.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

107 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op