Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Black Rain (Ridley Scott, US 1989)

Jan de Bont Night

Koolhoven & Simons: Jan de Bont Night

Turks fruit, Die Hard, Basic Instinct: allemaal klassiekers waarvoor Jan de Bont het camerawerk deed. Later ging De Bont ook regisseren, maar vanavond eren Koolhoven & Simons hem voor zijn originele métier, dat van Director of Photography en sluiten ze af met de hoofdfilm Black Rain.

poster Black Rain (Ridley Scott, US 1989)

Jan de Bont woont alweer zo lang in Los Angeles dat velen hem voor een Amerikaan houden. Toch werd De Bont in 1943 geboren in Eindhoven, ‘the Netherlands’, en maakte hij furore als cameraman van Paul Verhoeven met wie hij destijds geruchtmakende titels draaide als Turks fruit en Keetje Tippel.

Zijn eerste Amerikaanse avontuur was direct een bijzondere. De vreemde leeuwenfilm Roar zou een shoot van negen maanden worden, maar dat werd uiteindelijk vijf jaar! Het duurde daarna nóg zes jaar voor de film (die tegenwoordig ‘The Most Dangerous Film Ever Made’ wordt genoemd) eindelijk af was.

Terug in Nederland maakte De Bont, weer met Verhoeven, De vierde man (naar het boek van Gerard Reve). Die film werd dusdanig gewaardeerd in Amerika dat het De Bonts grote droom mogelijk maakte: een carrière in Hollywood. De cameraman stoomde razendsnel door naar de top, en werkte met grote regisseurs als John McTiernan, Richard Donner, Joel Shumacher en Ridley Scott.

Tikkeltje extra

De Bont specialiseerde zich steeds meer in grote, spectaculaire actiefilms, zoals Die Hard en Lethal Weapon 3. Geroemd werden De Bonts dynamische cameravoering en snelheid van werken.

In 1992 herenigde hij zich met Paul Verhoeven (ondertussen ook aangekomen in Hollywood) om van de sexy thriller Basic Instinct een gigantisch succes te maken. Het zou de laatste keer zijn dat De Bont in de rol van cameraman op de set stond. Alles wat hij had geleerd van de actiefilms die hij had gedraaid zou hij gebruiken om van Speed (1994) en Twister (1996) hits te maken. Helaas volgden daarna ook de flops Speed 2: Cruise Control (1997) en The Haunting (1999).

Maar vanavond behandelen we dus De Bonts werk als cameraman. Een uur lang kijken we naar zijn werk als Director of Photography, in zowel Nederland als Amerika. De trailers worden vertoond op 35mm en voorzien van het deskundige commentaar van Ronald Simons en Martin Koolhoven, gelardeerd met smakelijke anekdotes.

Black Rain: Super-35mm

Voor Black Rain (1989), de hoofdfilm van vanavond, deed De Bont de fotografie (Super35-mm), nadat cameraman Howard Atherton er de brui aan had gegeven vanwege de frustrerend trage voortgang van de opnamen in Japan. Voor de hoofdrollen – twee New Yorse rechercheurs vergezellen een Yakuza-gangster bij diens uitzetting naar Japan – koos Ridley Scott Michael Douglas, Andy Garcia en Ken Tanaka.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ridley Scott

Productiejaar

2022

Lengte

240 min.

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still Black Rain (Ridley Scott, US 1989)
still Black Rain (Ridley Scott, US 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op