Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Just an Alien

Just an Alien

Weicheng Hua / CN, 2022 / 71 min.

De spiritueel ingestelde zwerver Sun Zhighou gidst de kijker door de bijzondere wereld van het Chinese attractiepark ‘Buitenlandersstraat’ in Chongqing, een surrealistische vrijplaats vol vreemde bouwsels, van ufo’s tot een Egyptische piramide.

poster IDFA 2022

De Chinese fotograaf Weicheng Hua ontmoet de zwerver Zhighuo Sun in 2015 in een attractiepark net buiten Chongqing. Hua’s eerste film is een liefdevol portret van deze drugsgebruikende, wellicht psychotische, gevoelige en altijd opgewekte Sun, die zich als een soort sjamaan door het attractiepark beweegt, orerend over mystieke begrippen als ‘het nulprincipe’ en het ‘uitvinden van het zelf’. De hoofdpersoon lijkt perfect te passen in de wonderlijke omgeving.

Het attractiepark Buitenlandersstraat, dat in 2006 werd geopend, was een allegaartje van uiterst vreemde bouwsels, van ufo’s tot een mini-Manhattan, een ronddraaiend Jezusbeeld en een Thais bordeel. Een surrealistisch geheel, deprimerend en hoopvol tegelijk: het chaotische, lelijke park was ook een vrijplaats voor buitenstaanders.

Buitenlandersstraat werd na dertien jaar afgebroken, om plaats te maken voor een luxe woongebied. De film gaat daarmee ook over de razendsnelle urbanisering in China. Hua nodigt uit de wereld eens van een andere kant te bekijken. Als alle rommel wordt afgebroken en opgeruimd, waar is dan nog ruimte voor het afwijkende?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Weicheng Hua

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CN

Lengte

71 min.

Taal

Chinese

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 June — 29 September 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op