Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Just Around the Corner (Frances Marion, US 1921) (soundwave)

Just Around the Corner

Frances Marion / US, 1921 / 79 min.

Ze was gevierd scenarioschrijver in de vroege jaren van Hollywood en belangrijke speler in de filmindustrie. Ook regisseerde ze drie speelfilms. Nu te zien: het recent gerestaureerde Just Around the Corner van Frances Marion. Martin de Ruiter begeleidt op piano.

poster Just Around the Corner (Frances Marion, US 1921)

Het nachtleven, de theaters, de cafés, de neonreclames, de glamour van showbizz… niets vindt Essie aantrekkelijker. Als ze erin slaagt om een baantje te bemachtigen als ouvreuse in een verlopen theatertje is ze dolblij. En wordt ze verliefd op de onbetrouwbare Joe. Essies zieke moeder wil graag haar dochters verloofde zien, maar die vertoont zich niet – een vreemde neemt zijn plaats in.

Voor de stille film Just Around the Corner bewerkte Frances Marion een kort verhaal van de populaire schrijver Fannie Hurst; ook tekende ze voor de regie, als producent trad William Randolph Hearst op.

Amerikaanse Droom

Just Around the Corner is een van de vele drama’s die het vroege Hollywood fabriceerde rond onfortuinlijke personages – met de aansporing de hoop nooit op te geven, want in het zicht van de Amerikaanse Droom konden de kansen keren.

Tussen 1915 en 1935 schreef of adapteerde Frances Marion - winnaar van twee Oscars – tal van dit soort verhalen en verwierf status als een van de talentvolste scriptschrijvers van de MGM-studio. Met Mary Pickford en Lois Weber maakte ze deel uit van een belangrijke groep vrouwen die het vroege Hollywood gezicht gaf.

Restauratie

Van de film werden twee versies gemaakt, die allebei incompleet bewaard zijn gebleven. In samenwerking met de Library of Congress Nationa Audio Visual Center vervaardigde Eye een digitale reconstructie die zijn wereldpremière beleefde tijdens de Women & Silent Screen Conference in New York (juni 2022).

De voorstelling wordt ingeleid door Eye Curator Elif Rongen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Frances Marion

Productiejaar

1921

Productieland(en)

US

Originele titel

Just Around the Corner

Lengte

79 min.

Taal

live music, English

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op