Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Scorpio Rising (Kenneth Anger, US 1963)

Kenneth Anger - The Inauguration of the Pleasure Dome + Scorpio Rising

Eye on Art: Kenneth Anger - The Inauguration of the Pleasure Dome + Scorpio Rising

In de radicale, grensverleggende 16mm-films van Kenneth Anger gaan occultisme en seks een bizar verbond aan. Anger overleed op 11 mei jl. – vandaag een eerbetoon aan deze pionier met The Inauguration of the Pleasure Dome en Scorpio Rising.

poster Eye on Art: Kenneth Anger - The Inauguration of the Pleasure Dome + Scorpio Rising

Kenneth Anger, een van de sleutelfiguren van de Amerikaanse avant-gardecinema, overleed op 11 mei. Voor hem was het maken en vertonen van films een spirituele ceremonie. Provocateur en visionair Anger wilde de ratio te omzeilen en inspelen op je onderbewustzijn.

Anger nam graag de mores van de puriteinse Amerikaanse samenleving op de korrel. De grensverleggende films van Kenneth Anger zijn dan ook een regelrechte kritiek op de Hollywoodfilms – zijn oeuvre geldt tegenwoordig als een voorloper van de queer cinema: tegendraads en eigenzinnig.

Programma

 • still The Inauguration of the Pleasure Dome (Kenneth Anger, US 1954)

  Inauguration of the Pleasure Dome (1954, 38')

  Mythologische en religieuze figuren zoals Lord Siva, Pan en Hecate voeren een psychedelisch ritueel uit, met Bacchus als spil van deze hallucinerende film. De hedonistische extravaganza is afgeleid van een van Aleister Crowley's rituelen waarbij mensen in een sekte de identiteit van een god of godin aannemen. De schitterende queer-musical is ook een eerbetoon aan de vroege cinema van George Méliès en de montage van Eisenstein.

 • still Scorpio Rising (Kenneth Anger, US 1963)

  Scorpio Rising (1964, 30')

  In Scorpio Rising staat het typisch Amerikaanse fenomeen van de de biker-cultuur centraal, maar dan gezien vanuit het gezichtspunt van Anger: obsceen en schokkend. Religieuze, mystieke en nationalistische iconografieën koppelt hij aan de tegencultuur van de motorgemeenschap.

  Scorpio Rising had grote invloed op het werk van een hele generaties filmmakers. Met zijn zinderende rock-'n-roll-soundtrack kan de film ook gezien worden als een voorloper van muziekvideo. Scorpio Rising werd door de rechter verboden – de door elkaar gehusselde beelden van gays, nazi's en Jezus Christus vielen bij de jury niet in de smaak.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sex

Productiejaar

2023

Lengte

68 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Sweet 16

Eye Filmmuseum viert in het programma Sweet 16 het 100-jarige bestaan van het revolutionaire 16mm-filmformaat.

Lees meer
campagnebeeld Sweet 16
still The Inauguration of the Pleasure Dome (Kenneth Anger, US 1954)
still Scorpio Rising (Kenneth Anger, US 1963)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op