Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La Chinoise (Jean-Luc Godard, FR 1967)

La Chinoise

Jean-Luc Godard / FR, 1967 / 96 min.

Een jaar voor de Parijse opstand van 1968 draaide Jean-Luc Godard La Chinoise. 'Een verbijsterend, en in hoge mate profetisch pamflet', oordeelde de criticus van het NRC Handelsblad toen de film in 1970 de Nederlandse bioscopen bereikte.

poster La Chinoise (Jean-Luc Godard, FR 1967)

Aan het eind van de jaren zestig bevond de befaamde nouvelle vague-regisseur Jean-Luc Godard zich in een artistieke crisis. Hoe verder te gaan in politiek roerige tijden?

Rond 1967 werd het woord engagement niet alleen in kapitalen gespeld maar ook vertaald in actie: studenten klommen op de barricades, bezetten universiteiten en eisten inspraak, basisdemocratie en bevrijding van burgerlijke opvattingen. Onder het plaveisel het strand! Ne travaillez jamais! De homo ludens zou werk inruilen voor spel en vrije liefde was de oplossing voor een hypocriete huwelijksmoraal.

Stilistisch gedurfd

Godard volgde het pad van zijn nieuwe muze, actrice en studentenactiviste Anne Wiazemsky, en draaide met haar La Chinoise, een jaar voor de grote studentenopstand van mei ’68 in Parijs en Nanterre. Zijn schildering van het door Mao's Rode Boekje geïnspireerde milieu van jonge radikalinski's was een gedurfd experiment, een verrassende mix van speelfilm, politieke analyse, pamflet en documentaire. La Chinoise is een visueel hoogstandje, geschoten in pulserende primaire kleuren – vooral in toepasselijk rood.

Permanente revolutie

Nouvelle vague-icoon Jean-Pierre Léaud is te zien als de acteur Guillaume; de Senegalese Omar Blondin Diop speel (1946-1973) speelt zichzelf als welbespraakte maoïst die de permanente revolutie predikt. Het is aan deze zwarte activist dat filmmaker en kunstenaar Vincent Meessen een eigenzinnige documentaire wijdde, Juste un mouvement, die voorafgaand aan de voorstelling van La Chinoise is te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jean-Luc Godard

Productiejaar

1967

Productieland(en)

FR

Originele titel

La Chinoise

Lengte

96 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still La Chinoise (Jean-Luc Godard, FR 1967)
still La Chinoise (Jean-Luc Godard, FR 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op