Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La spiaggia (Alberto Lattuada, IT/FR 1954)

La spiaggia

Alberto Lattuada / IT, FR, 1954 / 108 min.

Tragikomisch portret van de Italiaanse bourgeoisie. Een prostituee wordt verguisd door de badgasten van een hotel aan de Italiaanse Riviéra; als dezelfde vrouw besluit te trouwen met een miljonair wil iedereen in het gevlei komen. Eerste kleurenfilm van Alberto Lattuada.

poster La spiaggia (Alberto Lattuada, IT/FR 1954)

Italië, midden jaren vijftig: de eerste tekenen van wat de economische boom van de sixties zal worden, zijn daar. De rijkere middenklasse trekt zomers naar de Italiaanse Rivièra om zich te verpozen.

Als de in het zwart geklede Annamaria zich meldt met haar dochtertje, wordt ze omarmd als weduwe die getroost moet worden. Een man herkent haar echter als prostituee; algauw keren de gasten van het chique hotel zich tegen haar. Een rijke fabrikant is onder de indruk van Annemaria’s schoonheid en trouwt haar – nu wil iedereen wil met het vermogende stel gezien worden.

Commedia all' italiana

Voor La spiaggia koos regisseur Lattuada (1914-2005) een vorm die het midden houdt tussen melodrama en commedia all’italiana. Sommige van de personages zijn lachwekkend in hun opzichtig dubbele moraal: een weduwe-met-kind is acceptabel; als dezelfde vrouw een sekswerker blijkt is ze verachtelijk, maar als getrouwde wederhelft van een rijke man is ze weer acceptabel.

Voor de hoofdrollen koos Lattuada de Franse filmster Martine Carol (Annamaria) en Raf Vallone (Riso amaro, Anna), als de redelijk progressieve burgemeester van een kuststadje. Het verhaal rust gedeeltelijk op ware feiten; bij uitbreng ontstond in het Italiaanse parlement een door de Christendemocraten aangezwengeld debat: was de douchescène van bijrolactrice Valeria Moriconi in bikini niet aanstootgevend?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alberto Lattuada

Productiejaar

1954

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

La spiaggia

Lengte

108 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Alberto Lattuada

Met de herontdekking van Alberto Lattuada (1914 - 2005) keert het werk van een van de best bewaarde geheimen van de Italiaanse cinema terug in de aandacht. Meer dan vier decennia (Italiaanse) filmgeschiedenis omvat Lattuada’s carrière, toch is hij lang ondergewaardeerd.

Lees meer
campagnebeeld Alberto Lattuada: Meester naast Fellini
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op