Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Laure Prouvost, They Parlaient Idéale

Laure Prouvost: Deep See Blue Surrounding You

Eye on Art

Kunstenaar Laure Prouvost dook in de Eye-collectie en vond korte oude films en fragmenten die te maken hebben met haar eigen werk: over magie, de onderwaterwereld, Venetië en het surrealistische Droompaleis van de negentiende-eeuwse Franse postbode Ferdinand Cheval. Ook voert Prouvost de performance Deep See Blue uit.

poster Eye on Art: Laure Prouvost

Kunstenaar Laure Prouvost is wereldberoemd om haar films en installaties. Ze won in 2013 de Turner Prize en in 2019 vertegenwoordigde ze Frankrijk op de Biënnale van Venetië. Met haar werk dompelt ze je onder in een wereld van dromen, surrealisme, magie en zo hier en daar een octopus. Tegelijk stelt ze urgente thema’s als emancipatie, globalisatie, migratie en klimaatverandering aan de orde.

Het project Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre, dat ze voor de Biënnale maakte, is momenteel te zien in het Bonnefanten. Centraal staat de korte film They Parlaient Idéale (2019), waarin een groep artiesten een road trip onderneemt: van een Parijse buitenwijk via Marseille naar Venetië. Onderweg nodigt de kunstenaar je uit om op zoek te gaan naar de dingen die ons verbinden, ondanks onze verschillen, ongeacht onze leeftijd, taal of herkomst.

Naar aanleiding van de tentoonstelling in het Bonnefanten nodigde Eye Laure Prouvost uit om een duik te nemen in de collectie. Samen met Martha Kirszenbaum, de curator van Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre, selecteerde ze korte historische films en fragmenten die te maken hebben met haar eigen werk: over magie, de onderwaterwereld, Venetië, en het surrealistische Droompaleis van de negentiende-eeuwse Franse postbode Ferdinand Cheval.

Tijdens deze avond voert Prouvost de performance Deep See Blue uit en gaat ze in gesprek met Martha Kirszenbaum en Marian Cousijn (Eye). Behalve de fragmenten uit Eye’s collectie vertonen we ook Prouvosts film They Parlaient Idéale (2019).

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

103 min.

Voertaal

Engels

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
portret Laure Prouvost (© Alexandre Guirkinger)
portret Martha Kirszenbaum (© Alexandre Guirkinger)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op