Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Le fond de l'air est rouge (Chris Marker, FR 1977)

Le fond de l'air est rouge

Chris Marker / FR, 1977 / 180 min.

Chris Marker gebruikt film niet als politiek wapen, maar als middel om de politiek te ontleden. Zijn drie uur durend, klassiek geworden filmessay is een filosofische analyse van links in de periode 1967-1977. Over solidariteit, gezamenlijke strijd en een wereld in crisis.

poster Le fond de l'air est rouge (Chris Marker, FR 1977)

De regisseur schetst de opkomst en val van Nieuw Links, te beginnen in 1967. Zijn ritmische montage van journaalbeelden, 8mm-films en flitsen van speelfilms resulteert in een essay zonder stellingname; centrale vraag: wat is er overgebleven van het idee en de droom van de revolutie uit de jaren zestig?

Uit alle hoeken en gaten plukt Marker zijn beeldmateriaal, dat hij tot een bezwerende vertelling over de loop van de geschiedenis monteert. Van de roerige gebeurtenissen van mei ’68, de Vietnamoorlog en de opkomst van de socialistische bewegingen in Zuid-Amerika tot Mao’s Culturele Revolutie in China: wat we zien is een wereld verwikkeld in crises.

Het gesproken commentaar werd verzorgd door Simone Signoret, Jorge Semprun en Yves Montand, goede bekenden van Marker en in de jaren zestig en zeventig boegbeeld van links in Frankrijk.

Baanbrekend

‘Een grillig spel’, noemde Marker de wereldpolitiek: een theater waarin naakte machtsstrijd, manipulatie, verraad en corruptie hand in hand gaan met hooggestemde, maar soms desastreuze idealen.

De cineast, schrijver, fotograaf en mediakunstenaar Chris Marker (1921-2012) gold als baanbrekende documentairemaker. Zijn filosofisch getinte films – waaronder Loin du Vietnam (1967) en Sans soleil (1983) – zijn bron van inspiratie voor makers die het documentaire genre niet als logisch-lineaire vertelling willen opvatten (van A naar B), maar als veelgelaagde, soms associatieve analyse van een complexe wereld.

Deze vertoning wordt mogelijk gemaakt door steun van Institut français NL en van het IFcinéma-programma van Institut Français.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Chris Marker

Productiejaar

1977

Productieland(en)

FR

Originele titel

Le fond de l'air est rouge

Lengte

180 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Le fond de l'air est rouge (Chris Marker, FR 1977)
still Le fond de l'air est rouge (Chris Marker, FR 1977)

Mede mogelijk gemaakt door

logo Institut français NL
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op